Politik

tir, 27 feb 2024

Søren Gade vil sætte en stopper for vilde fagter i Folketingssalen

Folketingsformand Søren Gade (V) er ikke bleg for at give reprimander til Folketingets medlemmer, når han føler, at det behøves. Tidligere har det drejet sig om langsomme svar fra ministre. (Arkivfoto).
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix Folketingsformand Søren Gade (V) er ikke bleg for at give reprimander til Folketingets medlemmer, når han føler, at det behøves. Tidligere har det drejet sig om langsomme svar fra ministre. (Arkivfoto).

Folketingets formand, Søren Gade (V), har fået nok af vilde fagter i Folketingssalen.

Det skriver Politiken, der har set et brev, som Søren Gade har sendt til partierne, hvori han opfordrer til at stoppe med fagter og udtryk, når der behandles love eller holdes taler og debatter i salen.

- Vi oplever desværre, at der af og til er medlemmer, der fra deres pladser kommer med markante ikkeverbale reaktioner på taler - for eksempel i form af overdrevne fagter og lignende.

- Det får forhandlingen til at fremstå mindre respektfuld og værdig, og vi henstiller til, at det stopper, skriver Gade ifølge Politiken i brevet.

Søren Gade har sendt brevet på vegne af Folketingets Præsidie, som er Folketingets ledelse.

Han uddyber over for Politiken, at det eksempelvis kan dreje sig om, hvis politikere sidder og ryster på hovedet, når andre siger noget.

Der er ikke indkommet særskilte skriftlige klager over problematikken, siger Gade til avisen. Men der er nogle, der har nævnt den mundtligt.

Det er ikke første gang, at Søren Gade finder de hårde ord frem i denne valgperiode. I december var det regeringens ministre, der fik en opsang.

Dengang gjaldt det for langsomme svar på udvalgsspørgsmål. Det er spørgsmål, som folketingsmedlemmerne kan stille til ministrene.

- Præsidiet finder den aktuelle statistik over ministrenes svartider meget utilfredsstillende og ønsker, at andelen af rettidigt besvarede udvalgsspørgsmål fremadrettet øges markant, lød det i starten af december i et brev stilet direkte til statsminister Mette Frederiksen.

Søren Gade, der tidligere har været minister, har været Folketingets formand siden november 2022.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Biden: USA vil forebygge en optrapning af konflikten i Mellemøsten Iraks premierminister siger i Washington, at hans land ønsker at udbygge relati... Læs mere
Våbenansvarlig på Baldwin-film får 18 måneders fængsel Hannah Gutierrez-Reed var våbenansvarlig under produktionen af "Rust", hvor en ... Læs mere
Israel ser flere mulige reaktioner på iransk angreb Medie: Israel søger efter en reaktion, som er smertelig for Iran, men som ikke ... Læs mere
Aktieinvestorer tror på at situationen i Mellemøsten ikke eskalerer Investorer mener ikke, at situationen i Mellemøsten eskalerer yderligere, siger... Læs mere
Høns og gæs må igen sættes fri efter risiko for fugleinfluenza Fødevarestyrelsen ophæver krav om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal væ... Læs mere