Klimaminister Lars Aagaard (M) bevæger sig på politisk slingrekurs.
Han har stadig flertal bag sig – men kun akkurat. Og nu kræver oppositionen en formel mistillidsafstemning i Folketingssalen, efter afsløringer om tilbageholdte oplysninger om store forsinkelser i elnetudbygningen.
Sagen brød for alvor ud i lys lue, da Zetland i marts kunne dokumentere, at 98 ud af 174 planlagte elnetprojekter er forsinkede. Det risikerer at spænde ben for den grønne omstilling og koste skatteyderne 3,6 milliarder kroner.
Alligevel blev hverken offentligheden eller forligspartierne i Folketinget orienteret. En pressemeddelelse fra Energinet blev droppet – med opbakning fra ministeren selv.
Samlet opposition imod ministeren
Det er netop det, der har fået oppositionen til at trække en streg i sandet. Samtlige oppositionspartier har nu officielt erklæret, at de ikke længere har tillid til Aagaard.
Derfor tvinger de nu en mistillidsafstemning igennem, selvom der fortsat er et flertal for, at han kan blive siddende. Ifølge Steffen Larsen fra Liberal Alliance handler det ikke kun om sagens indhold, men om det principielle:
"Der er simpelthen for alvorlige problemer, det er blandt andet kernen i parlamentarismen, som vi har udfordringer med her."
Trods mistilliden er det usandsynligt, at ministeren bliver væltet – medmindre det spinkle flertal smuldrer.
En løsgænger og tre nordatlantiske mandater har indtil videre sikret ham politisk overlevelse.
Men oppositionen ønsker at markere, at tilliden er brudt, og vil demonstrere, at flertallet i Klimaudvalget faktisk står i opposition til ministerens ageren.
Afstemningen kan dog blive så tæt, at selv uforudsete hændelser kan få betydning.
Med oppositionens plan om at ophæve de sædvanlige clearingsaftaler, skal alle mand møde op. En enkelt punktering eller forsinkelse kan i teorien vælte balancen.
Det gør situationen ekstraordinær – både for ministeren og for Christiansborg.
Der er lagt op til en dramatisk dag, når Folketinget inden længe stemmer om Aagaards politiske skæbne.