Pressemeddelelse
15.3.2023 08:00:00 CET | TDC Erhverv
Danmark får sin første cybersecurity-dag. Det sker, når Dansk Erhverv, IT-Branchen og TDC Erhverv inviterer studerende, erhvervslivet og offentligheden indenfor for at fortælle om kampen mod cyberkriminaliteten.
Det danske væksteventyr har mulighed for at udvikle sig til et mareridt. Med et fortsat stigende trusselsbillede som følge af Ruslands invasion af Ukraine kombineret med et nyt EU-krav, der stiller historisk høje krav til virksomheders evne til at bekæmpe cyberkriminalitet, er det blevet svært at drive virksomhed i 2023.
For at sætte fokus på it-sikkerhed og hjælpe det danske samfund med at omstille sig til en ny, reguleret digital tidsalder har brancheforeningerne Dansk Erhverv og IT-Branchen slået sig sammen med TDC Erhverv, der er en af Danmarks førende virksomheder, når det kommer til cybersikkerhed. Resultatet er Danmarks første årlige cybersecurity-dag, der løber af staben onsdag den 15. marts.
”Vi står på en brændende platform. De seneste år har vi som samfund investeret massivt i digitalisering og transformation af hele vores samfund. Men undervejs på vækstrejsen har vi glemt at prioritere cybersikkerheden. Det gør os til et oplagt mål for cyberangreb. Derfor går vi nu sammen med Dansk Erhverv og TDC Erhverv i håbet om, at vi kommer vores nuværende efterslæb på cybersikkerhed til livs,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør hos IT-Branchen.
Dårlig cybersikkerhed er en farlig folkesygdom
De danske virksomheders udfordringer med cybersikkerheden kommer tydeligst til udtryk i virksomheder med under 250 ansatte. Her viser tal fra Erhvervsstyrelsen, at 40% har et utilstrækkeligt digitalt sikkerhedsniveau i forhold til deres risikoprofil – og det har hackere opdaget.
Siden 2019 er hackernes forsøg på at infiltrere danske virksomheder steget med voldsomme 156%, og helt aktuelt viser rapporten ”It i virksomheder 2022” fra Danmarks Statistik, at 26% af alle danske virksomheder har oplevet brud på it-sikkerheden. Det er en stigning på langt over 100% sammenlignet med 2020.
”De her tal understreger en tendens, vi også oplever, hvor virksomheder har svært ved at følge med et markant forværret trusselsbillede med avancerede, hyppige, mere udspekulerede og komplekse cyberangreb. Vi er derfor nødt til at ændre vores mindset, så cybersikkerhed ikke længere er noget, vi først forholder os til, når uheldet er sket,” siger Nikolaj Juncher Wædegaard, Chef for Digital, Tele, Medier & Strategi hos Dansk Erhverv.
Tre konferencer på samme dag
Cybersecurity-dagen løber af staben onsdag den 15. marts. Konkret sker det på tre forskellige lokationer: i København på Aalborg Universitet, i Århus på INCUBA SciencePark, mens TDC Erhverv fra hovedkontoret i Teglholmen i København åbner dørene for studerende fra handels- og erhvervsskoler.
I løbet af dagen er det både muligt at opleve Danmarks første Digitaliseringsminister, Marie Bjerre, Center for Cybersikkerhed, Danmarks eneste professor i cybersecurity, Jens Myrup Pedersen og mange flere.
”Vores håb med Cybersecurity-dagen er at give danske virksomheder indsigt i, hvordan de bedst muligt ruster sig i et kapløb med tiden mod cyberkriminaliteten. Cybersikkerhed skal nemlig ikke ses som noget, der er ubelejligt. I stedet skal det ses som en forudsætning for at drive virksomhed, og en forudsætning for at opretholde offentlighedens tillid til, at de kan benytte digitale løsninger,” siger John Henriksen, direktør i TDC Erhverv.