Pressemeddelelse
30.3.2023 10:11:46 CEST | DI - Dansk Industri
I nat har EU skruet op for de grønne målsætninger for vedvarende energi. Frem mod 2030 skal en langt større andel af vores energiforbrug komme fra blandt andet vind- og solenergi. Det er et skridt i den rigtige retning, men landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, havde gerne set højere ambitioner.
Efter lange forhandlinger er de europæiske beslutningstagere nået til enighed om rammerne for udviklingen af den grønne energi i Europa. De har fastsat et nyt fælles mål om, at 42,5 pct. af EU’s energiforbrug skal komme fra vedvarende energi i 2030. Det hidtidige mål var på 32 pct. Det højere ambitionsniveau og klarhed om rammevilkår er godt, men ikke nok, mener DI.
- Hastighed og implementering af vedvarende energi er helt afgørende i Europas grønne omstilling. Vi havde da gerne set, at beslutningstagerne hævede ambitionsniveauet en tand til 45 pct. i 2030. Men det har været hårde og lange forhandlinger, der i det mindste betyder, at der nu er nogle rammevilkår, som virksomhederne kan navigere efter, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.
Vedvarende energikilder udgjorde 22 pct. af den energi, der blev forbrugt af de europæiske borgere og virksomheder i 2021. I Danmark lå andelen på 35 pct. Men den vedvarende energi skal ifølge DI gå hånd i hånd med energieffektivitet, og erhvervsorganisationen roser det nye delmål på 49 pct for vedvarende energi i bygninger og varmeforsyning.
- Der skal udrulles mere grøn energi i hele Europa, men det er mindst ligeså afgørende, at vi bruger energien klogere og bedre. Det er meget positivt, at EU også vil skrue op for energieffektivitet, for der skal udbygges fjernvarme, installeres varmepumper og være et meget større fokus på, hvordan vi kan høste potentialerne i overskudsvarmen, hvis vi for alvor skal rykke på den grønne omstilling, siger Troels Ranis.
En af de helt store knaster i forhandlingerne har været spørgsmålet om, hvorvidt atomkraft skal regnes for en vedvarende energikilde. Det har Frankrig fastholdt gennem hele forløbet. Atomkraft er og bliver en del af Europas energimix i fremtiden, men DI-direktøren mener ikke, at det kan betragtes som en vedvarende energikilde.
- Nu står det sort på hvidt, at EU betragter atomkraft som en vedvarende energikilde. Vi må derfor forvente, at atomkraft fortsat vil spille en rolle i det fremtidige europæiske energimix. Atomkraft er en CO2-neutral energikilde, men fordi uran er en begrænset ressource og en af hovedingredienserne i atomkraft, mener jeg, at EU går en kende for langt, siger Troels Ranis.
EU har også besluttet, at bioenergi skal defineres som en vedvarende energikilde. Og derudover skal der indføres nye bæredygtighedsregler for biomasse.
- Aftalen sikrer også, at biomasse fortsat kan være en del af den grønne energiomstilling som vedvarende energikilde. Det er afgørende for ikke kun den danske, men også europæiske forsyningssikkerhed. Vi skal sikre, at biomassen er bæredygtig og bruges effektivt. Det har EU bidraget til med aftalen, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.