Pressemeddelelse

fre, 07 jul 2023

PensionDanmark og Esbjerg Havn indgår samarbejdsaftale om investereringer i udviklingsprojekter på Esbjerg Havn

Esbjerg Havn

Pressemeddelelse

7.7.2023 08:00:00 CEST | PensionDanmark

Nye udviklingsprojekter skal styrke Esbjerg Havns førerposition inden for havvind og sikre havnen en rolle i udrulningen af power-to-x og CO2-fangst (CCS). Derfor indgår havnen nu et samarbejde med PensionDanmark med henblik på en milliardinvestering i havnens fremtidsbidrag til den grønne omstilling.

Esbjerg Havn vil tage bidraget til den grønne omstilling af energiforsyningen til et nyt niveau. Derfor har havnen indgået en samarbejdsaftale med Danmarks største arbejdsmarkedspensionsselskab, PensionDanmark, med henblik på milliardinvesteringer i udviklingsprojekter på havnen.

”Vi vil sammen med havnens virksomheder fortsætte med at gå forrest inden for vindindustrien, og en investering fra PensionDanmark vil kunne understøtte både den rolle – og den rolle, vi gerne vil spille i udviklingen af grøn energi og CCS. Der skal meget mere fart på den grønne omstilling, og det kræver enorm kapacitet. Med udsigten til en milliardstor investering fra PensionDanmark kan vi se frem til at blive så klar som muligt, så hurtigt som muligt,” siger Dennis Jul Pedersen, havnedirektør på Esbjerg Havn.

Med sin placering ud til Nordsøen har Esbjerg Havn en central rolle i udbygningen af havvind, hvor der skal etableres 134 gigawatt inden 2030 og 300 gigawatt inden 2050. Derfor tænkes størstedelen af en kommende investering brugt til opførelsen af faciliteter til produktionen af havvindmøller, som kan fremskynde klargøringen af havnen til det store vindboom og dermed begrænse flaskehalse i Nordsøen.

Men der er samtidig behov for udvikling af grønne brændstoffer og fangst og lagring af CO2 (CCS), hvis den grønne omstilling af energiforsyningen skal træde ind i den næste æra, hvor også skibs- og flytrafik kan omfattes. Og her kan Esbjerg Havn også få en international nøglerolle, da man i Nordsøen kan lagre 400 til 700 gange mere CO2, end Danmark har behov for.

Samarbejdet med PensionDanmark kan blive et stort skridt mod realisering af dette potentiale, da cirka 700 millioner kroner ventes brugt til etableringen af terminaler til power-to-x og CCS.  

”I PensionDanmark har vi unik erfaring fra mere end 15 år som aktiv investor i den grønne omstilling, og vi ser gode muligheder for at bidrage til udviklingen af Esbjerg Havn som et naturligt knudepunkt for et fremtidigt grønt energieventyr i Nordsøen. Vi er klar til at investere, hvis projekterne kan forenes med et passende afkast til vores medlemmers pensionsopsparinger, og med de planlagte projekter er der mulighed for sætte rettidigt og massivt ind. Dermed kan vi give Esbjerg og Danmark mulighed for at opbygge en international førerposition, som rummer et betragteligt eksportpotentiale, sådan som vi allerede kender det fra vindenergiområdet,” siger Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark.

De kommende investeringer, som samarbejdet er centreret omkring, ventes at ske i tre faser, hvor de udvidede produktionsfaciliteter til havvindmøller udgør første del og ventes klar til brug i 2027.

Fakta

PensionDanmark og Esbjerg Havn har indgået en samarbejdsaftale med henblik på investeringer op til 7 mia. kr. i udviklingsprojekter på Esbjerg Havn.

5,8 mia. kr. ventes brugt til opførelsen af faciliteter til produktionen af havvindmøller, som ventes klar i 2027.

Omkring 700 millioner kroner øremærkes til terminaler til håndtering af power-to-x og CCS – fangst og lagring af CO2 – som opføres i baglandet til Esbjerg Havn samt i Nordsøen og ventes klar i 2028.

Endelig ventes cirka 500 millioner investeres i udviklingen af Esbjerg Havn som multimodalt knudepunkt. Det indebærer en sammenkobling mellem søtransport, vejnettet og jernbanen på Esbjerg Havn samt forbindelsen til luftfragt til og fra Esbjerg Lufthavn. Disse tiltag ventes klar i 2032.

Investeringen vil også gå til udviklingen af flexterminaler, logistikejendomme og faciliteter for grønne brændstoffer.

Andre læser også

Over 50.000 har besvaret spørgeskema om nye pengesedler Frem til 2. juni kan danskerne vurdere de udvalgte motiver til ny seddelserie og... Læs mere
Støjberg og Løkke bruges som es på EU-plakater Danmarksdemokraterne og Moderaterne bruger deres ledere i jagten på vælgere ti... Læs mere
Midt i sponsorflugt holder 7-Eleven fast i støtte til Pride på 11. år Fredag har Copenhagen Pride offentliggjort den første runde partnerskaber for i... Læs mere
Forsker: Troldefabrikker er nem politisk kommunikation Svensk parti beskyldes for at sprede misinformation via sociale profiler. Nem og... Læs mere
Minister om nej til fængsel i Kosovo: Et lille bump på vejen Regeringen i Kosovo må få sikret flertal for aftale om dansk leje af fængsels... Læs mere