Pressemeddelelse

fre, 17 mar 2023

Virksomheder fortsætter investeringerne i it trods dystre udsigter

Branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg. Foto: Kasper Witte/Büro Jantzen

Pressemeddelelse

17.3.2023 08:44:56 CET | DI Digital

Danske virksomheder skruer op for investeringerne i it, til trods for at der er tegn på krise forude. Det viser en ny og endnu ikke publiceret undersøgelse, som landets største erhvervsorganisation, DI, har foretaget blandt sine medlemmer.

Virksomhederne på tværs af alle brancher forventer at investere 7,7 milliarder kroner mere i it end sidste år. Det er den højeste vækstrate i mere end 10 år – bortset fra sidste år, hvor pandemien fik alle til at hive digitaliseringsplanerne op af skufferne. Nu fortsætter tendensen og viljen til at investere i digitalisering.

- Det er en rigtig god nyhed at danske virksomheder, trods udsigt til krise og afmatning, fortsat forventer at investere i digitalt udstyr og digitale løsninger. En væsentlig grund til at vores virksomheder klarer sig så godt ude på verdensmarkedet er, at de har været dygtige til at bruge ny teknologi og innovation til at skabe konkurrencedygtige produkter af høj kvalitet og dermed hente store eksportindtægter hjem til Danmark.

Derfor er det også vigtigt, at vi får de små og mellemstore virksomheder op i et højere gear med investeringerne i it, siger branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg.

 - Virksomhederne fik et wakeup-call under pandemien, og måtte skynde sig at hive planerne om digitalisering og investeringer i it op af skufferne og sætte dem i gang. Det er en glædelig overraskelse, at virksomhederne har tænkt sig at fortsætte den digitale udvikling, som pandemien var med til at sætte i gang – selv om vækstudsigterne ikke er alt for gode, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Andre investeringer falder

Resultatet af undersøgelsen er bemærkelsesværdigt, fordi virksomhederne forventer at skrue ned for investeringerne på næsten alle andre områder end it på grund af usikkerhed i verden omkring os.

 - Set med digitale briller er det rigtig godt, at det netop er investeringerne i it, som virksomhederne har valgt at prioritere. Det peger fremad mod fortsat udvikling af vores virksomheder, som kommer os og dem til gode på lidt længere sigt. Der er stadigt et meget stort potentiale i at bruge digitale løsninger. Det gælder f.eks. at bruge data til udviklingen af produkter og forretningen, siger Rikke Hougaard Zeberg.

SMV’er halter bagefter

Desværre viser undersøgelsen dog også, at SMV’erne halter bagefter de store virksomheder med it-investeringerne.

 - Netop fordi digitalisering har været så vigtigt for konkurrenceevnen og for at udvikle vores samfund, er det vigtigt, at vi får de små og mellemstore virksomheder op i et højere gear med investeringer i it. Det er noget, jeg vil tage en dialog med erhvervslivet om, hvordan vi kan fremme den udvikling, siger Rikke Hougaard Zeberg.

 Af de godt 7½ mia. kr., som virksomhederne samlet set skønnes at øge deres investeringer i it med i 2023, er det kun et sted mellem 650 og 700 mio. kr., som ventes brugt i landets små og mellemstore virksomheder (SMV’er).Det svarer til blot 9 procent af den samlede fremgang i it-investeringerne, hvilket skal ses i forhold til, at SMV’erne står for cirka 30 procent, når det gælder alle typer af investeringer.

Andre læser også

Antallet af unge uden job og uddannelse er stagneret 6,3 procent af de 15 til 24-årige havde hverken job eller uddannelse i 2023. De... Læs mere
Valgplakater fik kort levetid i København før gerningsmænd rev dem ned Der er tale om plakater fra partier som Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Mod... Læs mere
Messerschmidt vil forlade klimaloven i dag hvis ministeren ønsker det Hvis klimaminister Lars Aagaard er træt af DF i aftalen om klimaloven, er Messe... Læs mere
SF erkender: Plan om Kosovo-fængsel er en dårlig ide Forsøget på at leje fængselspladser i Kosovo er fortsat besværet, og nu er d... Læs mere
Partier opfordrer DF til at forlade klimalov efter trussel Dansk Folkeparti skal være velkommen til at forlade klimaloven, for de bidrager... Læs mere