Tech

fre, 08 nov 2024

Kriminelle slipper afsted med flere penge i svindel med investering

Investeringssvindel dækker over svindel, hvor kriminelle lokker bankkunder til at tro, at de investerer i eksempelvis kryptovaluta. Men i stedet tager svindleren selv pengene. (Arkivfoto).
Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix Investeringssvindel dækker over svindel, hvor kriminelle lokker bankkunder til at tro, at de investerer i eksempelvis kryptovaluta. Men i stedet tager svindleren selv pengene. (Arkivfoto).

I første halvdel af 2024 har danskere fået stjålet 55,4 millioner kroner, som de troede, de investerede.

Det viser en opgørelse fra bankernes interesseorganisation Finans Danmark.

Beløbet overstiger det beløb, danskerne blev svindlet for i forbindelse med formodet investering i hele 2023. Her var beløbet 47,7 millioner kroner.

Michael Busk-Jepsen, som er digitaliseringsdirektør i Finans Danmark, kalder det "dybt bekymrende", at tabene allerede har oversteget det samlede tab i 2023.

- Denne alarmerende stigning understreger behovet for øget opmærksomhed for at undgå at blive offer for denne type svindel, siger han i pressemeddelelsen.

Svindelformen kaldes af Finans Danmark for investeringssvindel. Det dækker over svindel, hvor kriminelle lokker bankkunder til at tro, at de investerer i eksempelvis kryptovaluta.

Ifølge Finans Danmark lokker svindlerne ofte gennem falske profiler på sociale medier. Det kan være profiler, der giver sig ud for at være kendte ansigter som Sofie Linde, Mads Mikkelsen og Mikkel Hansen.

Gennem de falske profiler lokker svindlerne med, at penge kan vokse stort, hvis man investerer dem i noget bestemt.

I første halvdel af 2024 har bankerne registreret 558 sager om investeringssvindel. I hele 2023 registrerede bankerne 836 sager.

En del af svindlen får bankerne stoppet, før de kriminelle slipper væk med pengene.

I første halvdel af 2024 fik bankerne således bremset investeringssvindel for knap 40 millioner kroner.

For at undgå denne form for svindel bør man ifølge Michael Busk-Jepsen være kritisk over for investeringstilbud på nettet, der lover hurtige og måske lidt urealistiske afkast.

- Når det kommer til investeringssvindel, er det blandt andet en vigtig tommelfingerregel, at hvis noget virker for godt til at være sandt, så er det det ofte, siger han i pressemeddelelsen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Danske unge får 15 millioner til Europa-rejser Regeringen har lørdag lanceret EuropaPuljen. Puljen skal bidrage til forståels... Læs mere
Ministre vil have Google til at stoppe eksperiment i Danmark Google har igangsat et tiltag, hvor danskere ikke kan søge nyhedsartikler frem ... Læs mere
Justitsministeren takker nej til kongelig orden Imens en række socialdemokrater i den seneste tid har modtaget ordener, siger j... Læs mere
EU godkender kæmpe amerikansk Novo-opkøb Novo Nordisk er kommet et skridt nærmere på at foretage amerikansk opkøb. Det... Læs mere
Zelenskyj: Andet bidrag af danske F-16-kampfly er kommet til Ukraine Den ukrainske præsident udtrykker sin taknemmelighed over for hele den danske n... Læs mere