Tech

tir, 30 apr 2024

Robotter og AI overtager roret i fremtidens skibsproduktion

Automatiseringsløsninger skal kunne effektivisere produktionen af alt fra færger til fregatter.
Inrotech/Free Automatiseringsløsninger skal kunne effektivisere produktionen af alt fra færger til fregatter.

Med kæmperobotter og kunstig intelligens - bedre kendt som AI - vil forskere fra Syddansk Universitet (SDU) sammen med danske værfter og virksomheder automatisere dele af den danske skibsproduktion.

Det oplyser SDU i en pressemeddelelse tirsdag.

Ved at udvikle nye automatiseringsløsninger, som vil kunne lette produktionen af alt fra færger til fregatter, sigtes der efter at løse manglen på hænder i den maritime sektor.

Udviklingen af løsningerne kommer til at foregå på SDU's Center for Large Structure Production (LSP) i løbet af de næste fire et halvt år.

- Vi forventer, det vil give den maritime industri helt nye produktionsmuligheder, styrke konkurrenceevnen og forhåbentlig bidrage til at afhjælpe fremtidens mangel på arbejdskraft, siger Jenny Bratt, direktør i Danske Maritime, i meddelelsen.

De fysiske rammer er under opførelse på Odense Havn.

Det indebærer også en ti meter høj portalkran med fire robotarme. Den kan betjene svejseudstyr, malersprøjter og slibeskiver samt udnytte kameraer til at efterprøve arbejdets kvalitet.

- Lige nu er produktionen af skibe i høj grad afhængig af manuelt arbejde, som er svær at finde, og industrien har traditionelt set været meget vanskelig at automatisere, fordi det foregår i så stor skala. Det er det problem, vi kan løse i LSP, siger professor og leder af SDU LSP Christian Schlette.

- Vi har udstyret og kompetencerne til at udvikle, afprøve og implementere automatiseringsløsningerne, så virksomhederne ikke behøver at investere i noget meget dyrt udstyr, som de så først derefter kan begynde at tilpasse netop deres produktion.

Robotter skal også kunne gå i gang med at producere skibsmoduler med automatisk programmering fra en virtuel 3D-model af skibe.

Det har potentialet til at revolutionere hele den maritime sektor, lyder det.

Forskningsprojektet har fået 33 millioner kroner i støtte fra Innovationsfonden. Det samlede budget ligger på 47 millioner.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

SAS øger indtjening i juni - men analytiker spÃ¥r sværere marked SAS tjente flere penge i juni end i maj. Men prisfølsomme forbrugere skaber svÃ... Læs mere
USA kommer med gode økonomiske tal efter skidt dag for tech-aktier Bnp-vækst på 2,8 procent i andet kvartal i USA er godt for både Danmark og de... Læs mere
Skønhedsprodukter driver vækst hos forbrugergigant Unilever ender efter første halvår med et overskud på fire milliarder euro, v... Læs mere
På visse øer stiger beskæftigelsen op mod 15 procent om sommeren På Læsø, Samsø og Bornholm stiger beskæftigelsen om sommeren. Oplevelseserh... Læs mere
Højere omkostninger tager bid af snarlig SAS-ejers driftsoverskud AirFrance-KLM ender efter andet kvartal med et driftsoverskud, der er 220 millio... Læs mere