Tech

tir, 30 apr 2024

Robotter og AI overtager roret i fremtidens skibsproduktion

Automatiseringsløsninger skal kunne effektivisere produktionen af alt fra færger til fregatter.
Inrotech/Free Automatiseringsløsninger skal kunne effektivisere produktionen af alt fra færger til fregatter.

Med kæmperobotter og kunstig intelligens - bedre kendt som AI - vil forskere fra Syddansk Universitet (SDU) sammen med danske værfter og virksomheder automatisere dele af den danske skibsproduktion.

Det oplyser SDU i en pressemeddelelse tirsdag.

Ved at udvikle nye automatiseringsløsninger, som vil kunne lette produktionen af alt fra færger til fregatter, sigtes der efter at løse manglen på hænder i den maritime sektor.

Udviklingen af løsningerne kommer til at foregå på SDU's Center for Large Structure Production (LSP) i løbet af de næste fire et halvt år.

- Vi forventer, det vil give den maritime industri helt nye produktionsmuligheder, styrke konkurrenceevnen og forhåbentlig bidrage til at afhjælpe fremtidens mangel på arbejdskraft, siger Jenny Bratt, direktør i Danske Maritime, i meddelelsen.

De fysiske rammer er under opførelse på Odense Havn.

Det indebærer også en ti meter høj portalkran med fire robotarme. Den kan betjene svejseudstyr, malersprøjter og slibeskiver samt udnytte kameraer til at efterprøve arbejdets kvalitet.

- Lige nu er produktionen af skibe i høj grad afhængig af manuelt arbejde, som er svær at finde, og industrien har traditionelt set været meget vanskelig at automatisere, fordi det foregår i så stor skala. Det er det problem, vi kan løse i LSP, siger professor og leder af SDU LSP Christian Schlette.

- Vi har udstyret og kompetencerne til at udvikle, afprøve og implementere automatiseringsløsningerne, så virksomhederne ikke behøver at investere i noget meget dyrt udstyr, som de så først derefter kan begynde at tilpasse netop deres produktion.

Robotter skal også kunne gå i gang med at producere skibsmoduler med automatisk programmering fra en virtuel 3D-model af skibe.

Det har potentialet til at revolutionere hele den maritime sektor, lyder det.

Forskningsprojektet har fået 33 millioner kroner i støtte fra Innovationsfonden. Det samlede budget ligger på 47 millioner.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere
Måling: SF overhaler S og er landets største parti SF overhaler S med 18,8 procent af stemmerne, mens regeringspartiet går tilbage... Læs mere
Carlsberg kan tappe britisk Pepsi med muligt milliardopkøb Det kan blive til et samarbejde mellem Carlsberg og PepsiCo, hvis dansk opkøb a... Læs mere