Udland

fre, 23 feb 2024

33 indere sigtes for at mangle arbejdstilladelse på byggeplads

Et tilsyn med en byggeplads i Esbjerg i februar endte med, at 33 indiske medarbejdere blev sigtet for overtrædelse af udlændingeloven, da de ikke havde den fornødne arbejdstilladelse til at udføre arbejde i Danmark. (Arkivfoto).
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Et tilsyn med en byggeplads i Esbjerg i februar endte med, at 33 indiske medarbejdere blev sigtet for overtrædelse af udlændingeloven, da de ikke havde den fornødne arbejdstilladelse til at udføre arbejde i Danmark. (Arkivfoto).

Efter en undersøgelse af en polsk vikarvirksomhed er 33 indere blevet sigtet for overtrædelse af udlændingeloven.

De havde ikke den fornødne arbejdstilladelse til at arbejde i Danmark.

Den polske virksomhed udstationerer indiske arbejdere på en byggeplads i Esbjerg.

Det er en fælles myndighedsindsats bestående af Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen og politiet, der har undersøgt virksomheden.

Det er sket i samarbejde med det polske arbejdstilsyn.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Tilsynet fandt sted i begyndelsen af februar. Det kulminerede i en større aktion på byggepladsen 21. februar.

Det er ifølge ministeriet første gang, at Danmark udfører et koordineret tilsyn på dansk jord, hvor samarbejdet er støttet af ELA.

ELA står for Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed. Det er et EU-agentur, som blev grundlagt i 2019.

Målet er gennem deling af information at forbedre myndighedssamarbejdet over grænserne og håndhævelse i landene.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) siger, at "vi vil ikke finde os i, at spillereglerne på det danske arbejdsmarked ikke overholdes".

- Jeg er derfor glad for, at vores internationale samarbejde mod social dumping viser dets værd.

- Mange af de udfordringer, vi har i Danmark med ulovlig udstationering af tredjelandes statsborgere, er også en udfordring i resten af Europa, lyder det i pressemeddelelsen.

Udtrykket social dumping kan bruges om flere forskellige fænomener.

Fællesnævneren er, at de på den ene eller anden måde sætter arbejdstagernes løn- og arbejdsvilkår under pres eller undergraver de institutioner, der er med til at opretholde disse vilkår.

Det bruges blandt andet om situationer, hvor udenlandske virksomheder udfører arbejde i Danmark uden at overholde dansk lov og regler. Det kan være om betaling af skat, arbejdsmiljø eller social sikring.

Tilsynet med byggepladsen i Esbjerg skulle bruges til at undersøge, om virksomheden og de 33 arbejdere levede op til EU's regler om lovlig udstationering.

Det skulle også undersøges, om regler for arbejdsmiljø blev overholdt, og om der afregnes korrekt skat og moms.

Men den vurdering kræver oplysninger om virksomhedens status i Polen.

Det koordinerede tilsyn gav mulighed for, at de polske myndigheder kunne verificere oplysningerne på stedet i en direkte telefonkontakt med Arbejdstilsynet.

Samtidig har de polske myndigheder gavn af tilsynet, da de kan tjekke, om de indiske arbejdere har ret til arbejdstilladelser i Polen, skriver ministeriet.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Biden: USA vil forebygge en optrapning af konflikten i Mellemøsten Iraks premierminister siger i Washington, at hans land ønsker at udbygge relati... Læs mere
Våbenansvarlig på Baldwin-film får 18 måneders fængsel Hannah Gutierrez-Reed var våbenansvarlig under produktionen af "Rust", hvor en ... Læs mere
Israel ser flere mulige reaktioner på iransk angreb Medie: Israel søger efter en reaktion, som er smertelig for Iran, men som ikke ... Læs mere
Aktieinvestorer tror på at situationen i Mellemøsten ikke eskalerer Investorer mener ikke, at situationen i Mellemøsten eskalerer yderligere, siger... Læs mere
Høns og gæs må igen sættes fri efter risiko for fugleinfluenza Fødevarestyrelsen ophæver krav om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal væ... Læs mere