Udland

søn, 28 apr 2024

45 mennesker dræbt i oversvømmelser i Kenya - tusindvis er fordrevet

Voldsomme oversvømmelser har ramt Kenya, det samme skete i efteråret. Billedet er fra tidligere på ugen og er taget i Nairobi.
Patrick Ngugi/Ritzau Scanpix Voldsomme oversvømmelser har ramt Kenya, det samme skete i efteråret. Billedet er fra tidligere på ugen og er taget i Nairobi.

Voldsomme oversvømmelser i Kenya har indtil videre kostet 45 mennesker livet, og tusindvis har været nødt til at forlade deres hjem.

Det oplyser Røde Kors. Ifølge hjælpeorganisationen er det østafrikanske land ramt af oversvømmelser under en regntid med voldsomme regnmængder.

Det gælder også i hovedstaden Nairobi, hvor vandstanden flere steder er i hoftehøjde.

Lærke Uhrenholt Jensen, katastrofedelegat i Kenya for Røde Kors, bor selv i Nairobi, og ifølge hende mærker hele byen til oversvømmelserne.

- Byens centrum bliver oversvømmet flere gange om ugen lige nu, og selv nabolag, der normalt aldrig oversvømmes, er ramt, siger hun i en pressemeddelelse.

Derudover oplyser Røde Kors, at 58.000 mennesker er fordrevet. Det tal risikerer at stige til 70.000, vurderer organisationen.

Røde Kors holder særligt øje med Kenyas største flod, Tana River, som ligger i den sydlige del af landet.

- Områderne omkring Tana River var ekstremt hårdt ramt under oversvømmelserne i efteråret. Mange bor stadig i midlertidige lejre og er ikke kommet sig endnu.

- Det får enormt store konsekvenser, hvis floden flyder over igen, hvilket vi allerede ser ske enkelte steder. Der er en stor risiko for udbrud af vandbårne sygdomme, og landmænd og fiskere mister deres levebrød, siger Lærke Uhrenholt Jensen.

Ifølge hjælpeorganisationen er de store mængder regn nu og i efteråret en konsekvens af vejrfænomenet El Niño og kommer efter to års tørke i Kenya.

I efteråret blev flere end en halv million mennesker fordrevet fra deres hjem, fortæller Røde Kors.

Ud over de menneskelige konsekvenser ødelægger regnmængderne central infrastruktur i landet.

For eksempel er 17 større veje ødelagt, hvilket risikerer at afskære store områder fra hjælp. Det udfordrer hjælpeindsatsen.

- Mange steder evakuerer vi med både, fordi vandstanden er så høj. Når familierne er evakueret, handler det om at sikre dem husly og nødhjælp, siger katastrofedelegaten.

Røde Kors har sendt 1,5 millioner kroner afsted til at støtte kenyansk Røde Kors’ hjælpeindsats. Pengene skal blandt andet gå til at sikre husly, adgang til sundhed og psykosocial støtte til de mennesker, der er blevet tvunget på flugt.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere