Udland

lør, 24 feb 2024

Amerikansk rumfartøj på Månen er væltet og ligger på siden

Intuitive Machines' administrerende direktør, Stephen Altemus, fremviser her, hvordan "Odysseus" ligger på siden.
Handout/Ritzau Scanpix Intuitive Machines' administrerende direktør, Stephen Altemus, fremviser her, hvordan "Odysseus" ligger på siden.

Den ubemandede "Odysseus" fra den amerikanske virksomhed Intuitive Machines, som natten til fredag landede på Månen, er væltet og ligger på siden.

Det oplyser Intuitive Machines fredag aften dansk tid.

Månelanderen fungerer ifølge selskabet stadigvæk, og man modtager stadig signaler fra "Odysseus" i kontrolcenteret på Jorden.

Et af fartøjets seks ben har formentlig ramt Månens overflade i løbet af landingen, hvilket er fået fartøjet til at vælte.

Ifølge Stephen Altemus, som er administrerende direktør for Intuitive Machines, er "Odysseus" "i stabil tilstand i nærheden af eller på vores landingsplads", som ligger nær et krater ved navn Malapert A i nærheden af Månens sydpol.

Månelanderen nåede Månen omkring klokken 18.23 amerikansk tid - klokken 00.23 dansk tid fredag.

Fartøjet blev opsendt i sidste uge fra USA's rumcenter i Cape Canaveral i delstaten Florida.

Det blev fragtet med en Falcon 9-raket, som er bygget af Elon Musks rumfartsvirksomhed, SpaceX.

Odysseus er bygget med seks ben, og om bord er en række instrumenter, som skal hjælpe Nasa med at indsamle data om Månen, før rumfartsorganisationen igen forsøger at lande mennesker på dens overflade for første gang siden 1972.

Der er kun fem lande, der er lykkes med at få rumfartøjer til at lande på Månen.

Det gælder ud over USA det tidligere Sovjetunionen, Kina, Indien og senest Japan, som i januar opnåede en vellykket månelanding.

USA er det eneste land, der har haft mennesker på Månen. Det skete første gang i 1969 og fortsatte ad flere omgange de næste tre år under Apollo-programmet.

Kilde: /ritzau/Reuters

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere