Udland

ons, 13 mar 2024

EU afsætter 37 milliarder i militærhjælp til Ukraine

EU-landene er enige om at afsætte fem milliarder euro til Den Europæiske Fredsfacilitet i 2024. Det varer til omkring 37 milliarder kroner, der nu kan bruges til militærhjælp til Ukraine. EU's udenrigschef, Josep Borrell, havde oprindeligt foreslået, at der blev afsat i alt 20 milliarder euro over fire år (Arkivfoto).
Leah Millis/Reuters EU-landene er enige om at afsætte fem milliarder euro til Den Europæiske Fredsfacilitet i 2024. Det varer til omkring 37 milliarder kroner, der nu kan bruges til militærhjælp til Ukraine. EU's udenrigschef, Josep Borrell, havde oprindeligt foreslået, at der blev afsat i alt 20 milliarder euro over fire år (Arkivfoto).

EU-landene er enige om at afsætte fem milliarder euro til militær hjælp til Ukraine. Det oplyser det belgiske EU-formandskab.

Beløbet svarer til omkring 37 milliarder kroner.

- EU-landenes ambassadører er i princippet enige om en reform af Den Europæiske Fredsfacilitet for at støtte Ukraine med et budget på fem milliarder euro i 24, skriver det belgiske EU-formandskab på X.

Med aftalen følger et lettelsens suk i Bruxelles. I de seneste måneder har støtten til Ukraine ført til flere opgør mellem EU-landene.

Når det gælder Den Europæiske Fredsfacilitet, har EU's to største lande, Tyskland og Frankrig, været omdrejningspunkt for diskussionerne.

Fredsfaciliteten fungerer som en gigantisk tilbagebetalingsordning fra Bruxelles. Den giver EU-lande refusion, når de sender krigsmateriel til Ukraine.

Tyskland har dog længe været utilfreds med, at fonden efter tysk opfattelse af nogle EU-lande blev brugt til at sende gammelt materiel til Ukraine, hvorefter refusionen fra fonden blev brugt til at købe nyt udstyr til EU-landets eget militær.

Dermed har Tyskland været med til at finansiere nyt udstyr til EU-lande, der sendte det gamle til Ukraine, har den tyske kritik lydt i forhandlingslokalet.

Der er dog ifølge nyhedsbureauet Reuters fundet et kompromis, hvor de enkelte landes bilaterale hjælp til Ukraine tages i betragtning, når der skal indsamles bidrag fra EU-landene til fredsfaciliteten.

Tyskland ligger i forvejen helt i top blandt EU-landene, når det gælder militærhjælp til Ukraine. Dermed vil Tyskland slippe med et lavere bidrag til fredsfaciliteten.

Frankrig har omvendt fået kritik for ikke at bidrage tilstrækkeligt til Ukraine i forhold til landet størrelse.

Frankrig har i forhandlingerne ønsket, at der skulle stilles krav om, at EU-landene køber militærudstyret i EU, når man søger refusion.

Det skal ifølge Frankrig være med til at opbygge den europæiske forsvarsindustri. Her er der dog ifølge Reuters oplysninger fundet et kompromis, som gør det muligt i nogle tilfælde at købe udstyr uden for EU.

Dermed vil det ifølge diplomater være muligt at gennemføre et tjekkisk forslag om at købe hundredtusindvis af artillerigranater fra lande uden for Europa.

EU-landene lovede for et år siden, at man i marts 2024 ville have leveret én million artillerigranater til Ukraine. Men det er langt fra sket. I stedet ventes leverancen kun at lande på det halve.

Derfor er det nødvendigt at gå uden for EU for at skaffe de nødvendige artillerigranater, mener flere EU-lande.

EU's udenrigschef, Josep Borrell, havde oprindeligt foreslået, at der blev afsat 20 milliarder euro over fire år til Den Europæiske Fredsfacilitet.

Det er dog blev mødt af modstand fra nogle EU-lande, der kun ønsker at give støtten for ét år ad gangen. Onsdagens aftale udelukker dog ikke, at der kan puttes ekstra penge i Den Europæiske Fredsfacilitet næste år.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

SAS øger indtjening i juni - men analytiker spÃ¥r sværere marked SAS tjente flere penge i juni end i maj. Men prisfølsomme forbrugere skaber svÃ... Læs mere
USA kommer med gode økonomiske tal efter skidt dag for tech-aktier Bnp-vækst på 2,8 procent i andet kvartal i USA er godt for både Danmark og de... Læs mere
Skønhedsprodukter driver vækst hos forbrugergigant Unilever ender efter første halvår med et overskud på fire milliarder euro, v... Læs mere
På visse øer stiger beskæftigelsen op mod 15 procent om sommeren På Læsø, Samsø og Bornholm stiger beskæftigelsen om sommeren. Oplevelseserh... Læs mere
Højere omkostninger tager bid af snarlig SAS-ejers driftsoverskud AirFrance-KLM ender efter andet kvartal med et driftsoverskud, der er 220 millio... Læs mere