Udland

fre, 01 mar 2024

FN's generalsekretær kræver undersøgelse af dødelig episode i Gaza

Dødelig episode i Gaza torsdag kræver efterforskning, siger FN's generalsekretær, António Guterres, i tale.
Robertson S Henry/Reuters Dødelig episode i Gaza torsdag kræver efterforskning, siger FN's generalsekretær, António Guterres, i tale.

FN's generalsekretær, António Guterres, siger natten til fredag dansk tid, at episoden i Gazastriben, hvor over 100 personer ifølge Hamas blev dræbt af israelske soldater i forbindelse med uddeling af nødhjælp, kræver en effektiv og uafhængig efterforskning.

Det siger han i en tale i Saint Vincent og Grenadinerne, skriver nyhedsbureauet Reuters. Her taler han forud for et regionalt topmøde.

Guterres er "chokeret" over episoden, lyder det blandt andet.

Generalsekretæren har også svaret på spørgsmål vedrørende det seneste forsøg på at få vedtaget en resolution vedrørende Gaza i FN's Sikkerhedsråd.

Her lykkedes det ikke at få en resolution, der opfordrer til øjeblikkelig humanitær våbenhvile, stemt igennem. USA nedlagde, som landet også tidligere har gjort, veto.

Generalsekretæren udtaler i forbindelse med spørgsmålene til emnet, at voksende geopolitiske splittelser har "transformeret vetoretten til et effektivt instrument, der kan lamme sikkerhedsrådets handlekraft".

- Jeg er totalt overbevist om, at vi har brug for en humanitær våbenhvile, for ubetingede og øjeblikkelige gidselløsladelser, og for at vores sikkerhedsråd evner at nå disse mål, siger Guterres.

Ifølge den palæstinensiske Hamas-bevægelse døde mindst 112 mennesker i episoden, der skete torsdag morgen tæt ved Gaza By.

Det skete, da israelske soldater skød mod dem under uddelingen af nødhjælp.

Derudover blev 280 andre såret i hændelsen, oplyste palæstinensiske sundhedskilder.

Det er det største tab af liv ved en enkeltstående hændelse i Gazastriben i flere uger.

USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, sagde torsdag under en høring i Kongressen, at israelske styrker har dræbt over 25.000 kvinder og børn i Gazastriben siden 7. oktober.

Tidligere torsdag meddelte sundhedsmyndighederne i Gazastriben, at antallet af dræbte palæstinensere har rundet 30.000 siden 7. oktober.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere