Udland

tor, 15 feb 2024

Houthierne angriber græsk skib ud for Yemen

To personer går forbi et murmaleri i Yemens hovedstad, Sanaa. Det viser en houthikriger, der stopper et israelsk skib ud for Yemens kyst.
Khaled Abdullah/Reuters To personer går forbi et murmaleri i Yemens hovedstad, Sanaa. Det viser en houthikriger, der stopper et israelsk skib ud for Yemens kyst.

Houthibevægelsen i Yemen har foretaget et missilangreb mod et græskejet skib i Aden-bugten torsdag. Det meddeler gruppen, som dog i første omgang har betegnet skibet, "Lycavitos", som britisk.

Fragtskibet er ejet af shippingselskabet Helikon, der har kontorer i London, Athen og i den kinesiske by Dalian.

Det sejler under Barbados' flag.

Den Britiske Organisation for Maritime Operationer (UKMTO) meddelte tidligere torsdag, at det havde modtaget meldinger om en eksplosion på et fartøj omkring 85 sømil fra Aden og var ved at undersøge sagen.

Det britiske sikkerhedsfirma Ambrey meddeler, at skibet blev lettere beskadiget, efter at være blevet ramt af en form for projektil.

Besætningsmedlemmerne er uskadt, meddeler Ambrey.

Siden krigen i Gazastriben brød ud i oktober sidste år, har houthierne i stigende grad truet de skibe, der passerer Yemen.

Ifølge den militante bevægelse angriber den udenlandske skibe i protest mod Israels krig mod Hamas i Gaza.

Skibe, der skal fra Europa til Asien, sejler som regel gennem Suezkanalen i Egypten og videre via Det Røde Hav og Bab al-Mandab-strædet.

Men på grund af houthibevægelsens angreb er mange rederier – blandt andet danske Mærsk - begyndt at sende deres skibe ud på den meget længere rute syd om Afrika.

For at beskytte den tilbageværende skibstrafik i Det Røde Hav har USA, Storbritannien og flere andre lande sendt orlogsskibe til området.

Desuden har USA og Storbritannien iværksat en militær operation, som har ført til flere angreb på houthimål i Yemen.

Kilde: /ritzau/Reuters

Andre læser også

Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere
Måling: SF overhaler S og er landets største parti SF overhaler S med 18,8 procent af stemmerne, mens regeringspartiet går tilbage... Læs mere
Carlsberg kan tappe britisk Pepsi med muligt milliardopkøb Det kan blive til et samarbejde mellem Carlsberg og PepsiCo, hvis dansk opkøb a... Læs mere