Udland

tor, 07 mar 2024

Joe Biden inviterer Gaza-gidsels familie til State of the Union

Præsident Joe Biden holder natten til fredag dansk tid sin State of the Union-tale i Kongressen. (Arkivfoto).
Jacquelyn Martin/Ritzau Scanpix Præsident Joe Biden holder natten til fredag dansk tid sin State of the Union-tale i Kongressen. (Arkivfoto).

Det første reagensglasbarn født i USA. Sveriges statsminister. En sagsøger i en abortsag fra Texas. Og familiemedlemmer til et af de israelske gidsler, der holdes fanget af Hamas i Gaza.

Når USA's præsident, Joe Biden, natten til fredag dansk tid holder sin årligt tilbagevendende State of the Union-tale i Kongressen, har han sammen med sin hustru inviteret en række nøje udvalgte gæster.

Valget af gæster afspejler de sager og begivenheder, som Joe Biden vil berøre. Det skriver Reuters.

Gæstelisten tæller blandt andet Elizabeth Carr. Da hun blev født for 42 år siden, var hun det første barn, der var blevet undfanget ved reagensglasbehandling i USA.

Kunstig befrugtning er den seneste tid kommet på dagsordenen i USA, efter at den delstatslige højesteret i Alabama afgjorde, at det kan betragtes som barnedrab, hvis kunstigt befrugtede æg går tabt.

Afgørelsen fik flere klinikker i Alabama til at sætte deres fertilitetsbehandlinger på pause. De var nemlig nervøse for at komme i klemme, hvis befrugtede æg skulle gå tabt i deres varetægt.

En anden gæst er Sveriges statsminister, Ulf Kristersson. Sverige bliver netop torsdag Nato-alliancens 32. medlem, når landets ansøgning bliver endeligt godkendt i Washington D.C.

Derudover deltager Kate Cox, som sidste år sagsøgte Texas, fordi hun ifølge delstatens love ikke måtte få en abort, selv om hendes foster var alvorligt sygt, og graviditeten i øvrigt truede Kate Cox' eget helbred.

Også Orna og Daniel Neutra er blandt tilhørerne, når Joe Biden tager temperaturen på situationen i USA og verden i sin State of the Union-tale.

De er henholdsvis mor og bror til amerikaneren Omer Neutra, der siden 7. oktober sidste år har været holdt som gidsel af den palæstinensiske bevægelse Hamas i Gaza.

I alt blev 240 personer taget som gidsler af Hamas, da bevægelsen angreb Israel 7. oktober. Blandt gidslerne var både israelere og udlændinge.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere