Udland

ons, 31 jul 2024

Lego og Ecco har fået eksporttilladelse til datterselskaber i Rusland

Ecco har fået tilladelse til fortsat at levere bestemte ydelser til datterselskaber i Rusland. Selskabet har besluttet ikke at stoppe aktiviteter i landet af hensyn til medarbejderne. (Arkivfoto).
Horst Galuschka/Ritzau Scanpix Ecco har fået tilladelse til fortsat at levere bestemte ydelser til datterselskaber i Rusland. Selskabet har besluttet ikke at stoppe aktiviteter i landet af hensyn til medarbejderne. (Arkivfoto).

En række danske selskaber har fået tilladelse til fortsat at eksportere ydelser som eksempelvis it-support eller juridisk rådgivning til datterselskaber i Rusland.

Blandt de danske selskaber, der har søgt og fået tildelt tilladelsen er Ecco og Lego.

Det skriver DetailWatch på baggrund af en aktindsigt fra Erhvervsstyrelsen.

I forbindelse med EU's 14. sanktionspakke, som blev vedtaget i juni, blev det som udgangspunkt forbudt at levere en række ydelser til datterselskaber i Rusland.

Kort efter Ruslands invasion af Ukraine i begyndelsen af 2022 stoppede Lego med at eksportere Lego-klodser til Rusland.

I juli samme år opsagde Lego sin kontrakt med samtlige butikker i landet og indstillede dermed al kommerciel aktivitet i Rusland.

Lego oplyser til DetailWatch, at selskabet fortsat har et kontor med en håndfuld ansatte i Moskva for at overvåge markedet.

- For at kunne beskytte vores globale brand og IP-rettigheder har Lego Koncernen siden da (siden salgsstoppet i 2022, red.) haft et mindre kontor i Rusland, oplyser Lego til DetailWatch.

Selskabet understreger, at ønsket om fortsat at kunne levere ydelser til datterselskabet ikke har noget med salg af produkter at gøre.

Ecco bekræfter over for DetailWatch, at Erhvervsstyrelsen har givet selskabet tilladelse til fortsat at levere udvalgte ydelser til datterselskaber i Rusland. Ecco understreger, at skokoncernen overholder alle sanktioner på området.

Ecco har valgt at fastholde sin forretning i Rusland. Det skyldes ifølge Ecco hensynet til medarbejdere.

Ifølge DetailWatch har over 15 danske virksomheder fået tilladelse til fortsat at levere ydelser til russiske datterselskaber.

Det gælder blandt andet Novo Nordisk, FLSchmidt og Ambu.

Flere andre virksomheder har besluttet helt at trække sig ud af Rusland. Det har dog i flere tilfælde vist sig ikke at være helt lige til.

Eksempelvis måtte Carlsberg se til, da den russiske stat overtog kontrollen over selskabets russiske bryggerier, kort efter at Carlsberg forsøgte at sælge bryggerierne.

Også den danske pumpeproducent Grundfos var længe om at få gennemført salget af sine russiske selskaber.

Grundfos meddelte første gang i august 2022, at selskabet ville trække sig helt ud af Rusland. I december samme år lød det, at der var indgået en aftale om, at den lokale ledelse skulle købe aktiviteterne i Rusland og Belarus.

Først i begyndelsen af 2024 - mere end et år senere - godkendte de russiske myndigheder salget af Grundfos' produktionsselskab.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Far til fire og lærer står til at blive ny borgmester i Herlev Marco Damgaard er uddannet lærer og står til at blive borgmester, fordi Thomas... Læs mere
Danmarks bnp ventes at vokse med tre procent inden stort fald Den danske økonomi ventes at vokse med tre procent i år og næste år, inden v... Læs mere
Vattenfall dropper bud på havvindmøllepark grundet ringe forretning Danmarkshistoriens største udbud af havvind har haft deadline, og nu fortæller... Læs mere
Flere partier vil have flyttet omstridt udrejsecenter til tredjeland En uholdbar situation i Udrejsecenter Kærshovedgård gør, at Konservative vil ... Læs mere
Regeringen forventer også pæne lønstigninger næste år I Økonomisk Redegørelse gætter regeringen på, at de privatansatte i snit få... Læs mere