Udland

fre, 16 feb 2024

Navalnyjs grådkvalte hustru gjorde indtryk på Mette Frederiksen

Julia Navalnaja stillede sig fredag eftermiddag frem foran pressen under en sikkerhedskonference i München. Kort forinden var der kommet meldinger fra russiske myndigheder om, at hendes mand, oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj, er død.
Kai Pfaffenbach/Ritzau Scanpix Julia Navalnaja stillede sig fredag eftermiddag frem foran pressen under en sikkerhedskonference i München. Kort forinden var der kommet meldinger fra russiske myndigheder om, at hendes mand, oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj, er død.

Det var rørende at se Aleksej Navalnyjs hustru stille sig frem kort tid efter meldingen om hendes mands angivelige død i en russisk straffekoloni.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) til DR fredag eftermiddag.

Ligesom Julia Navalnaja, Navalnyjs kone, deltager statsministeren i en sikkerhedskonference i München.

- Det var et meget rørende øjeblik. Det er en kvinde, som øjensynligt lige har mistet sin mand - en af de få, der er gået imod Putin og det russiske styre.

- At se hende grådkvalt på scenen, hvor hun fik opbakning fra mange af os andre, var et meget specielt øjeblik, siger Mette Frederiksen.

Russiske fængselsmyndigheder meldte tidligere fredag ud, at Navalnyj er død.

Det er dog ikke blevet bekræftet af hverken hans familie eller hans hold af advokater.

Ifølge myndighederne blev Navalnyj syg under en gårdtur. Han mistede bevidstheden og døde kort tid efter, lyder det.

Meldingen kommer ikke bag på statsministeren, som også siger til DR, at Navalnyj har været forfulgt gennem mange år.

Hun siger videre til TV 2, at hans død er tragisk.

- Det er et dødsfald, som vi alle bliver nødt til at tage meget alvorligt, fordi det i mine øjne er endnu en indikation på, hvilket Rusland vi står over for, siger statsministeren.

De russiske myndigheder har ikke oplyst nogen dødsårsag. Der skal være iværksat en undersøgelse af det.

Ifølge en talsmand for Kreml er Ruslands præsident, Vladimir Putin, blevet orienteret om dødsfaldet. Kreml har ikke nogen informationer om dødsårsagen, har talsmanden videre sagt.

Fra Navalnyjs hustru lyder det fredag eftermiddag, at hun tvivler på meldingen om sin mands død.

- Jeg ved ikke, om vi kan tro på de frygtelige nyheder, som vi har hørt, siger hun under sit møde med pressen i München.

Julia Navalnaja siger videre, at hvis meldingen er sand, skal Putin og "hans venner" vide, at de ikke slipper ustraffet fra, at Navalnyj døde i det russiske styres varetægt.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere
Måling: SF overhaler S og er landets største parti SF overhaler S med 18,8 procent af stemmerne, mens regeringspartiet går tilbage... Læs mere
Carlsberg kan tappe britisk Pepsi med muligt milliardopkøb Det kan blive til et samarbejde mellem Carlsberg og PepsiCo, hvis dansk opkøb a... Læs mere