Udland

ons, 17 apr 2024

Ny svensk lov skal gøre det nemmere at få juridisk kønsskifte

Riksdagen i Sverige har onsdag vedtaget en ny lov om juridisk kønsskifte efter en længere debat.
10070 Jessica Gow/Ritzau Scanpix Riksdagen i Sverige har onsdag vedtaget en ny lov om juridisk kønsskifte efter en længere debat.

Sveriges parlament, Riksdagen, har onsdag vedtaget en lov, der skal gøre det lettere at få juridisk kønsskifte.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

De nye regler indebærer, at skiftet ikke kræver, at man har fået konstateret kønsdysfori. Til gengæld bliver det tilstrækkeligt at have en omsorgskontakt forud for kønsskiftet.

Derudover sænker aldersgrænsen fra 18 til 16 år - dog med godkendelse fra ens værge.

Kønsdysfori er en betegnelse for ubehaget ved, at ens egen kønsidentitet ikke stemmer overens med det køn, man er blevet tildelt ved fødslen.

I Danmark skal man være fyldt 18 år for at kunne skifte CPR-nummer.

I Riksdagen blev den nye lov vedtaget med et stort flertal - 234 stemte ja, 94 stemte nej.

Det skete efter en længere debat. Sverigedemokraterna og Kristdemokraterna blev anklaget for at trække debatten så længe ud, at afstemningen ikke ville finde sted onsdag. Det afviste begge partier.

De ønskede begge - uden at få opbakning til det - at forslaget skulle sendes tilbage i socialudvalget for yderligere behandling.

På trods af at seks ud af otte partier udadtil har støttet loven, har vejen til en afstemningen været præget af usikkerhed og interne konflikter. Ikke mindst hos Moderaterna, som statsminister Ulf Kristersson står i spidsen for.

Forud for afstemningen sagde en kilde fra partiet til det svenske nyhedsbureau TT, at ledelsen havde gjort det klart, at man ville miste opgaver og udvalgspladser, hvis ikke man stemte for.

Den moderate gruppeleder i socialudvalget, Johan Hultberg, er tilfreds med vedtagelsen.

- Det er en forsigtig, men glædelig reform for en udsat gruppe. Jeg er meget glad for, at vi endelig er i mål, siger han.

Loven har også fået kritik. Meget af den går på, at man sænker aldersgrænsen, og at der ikke behøver at blive stillet en diagnose.

Der er også bekymring for, at den nye lov kan blive misbrugt.

Imens har fortalerne peget på, at andre nordiske lande har en mere generøs lovgivning.

Kilde: /ritzau/TT

Andre læser også

Houthibevægelse har igen angrebet skibe fra USA i Det Røde Hav Den iranskstøttede houthibevægelse hævder at have angrebet i alt fire skibe h... Læs mere
Columbia University suspenderer Gaza-demonstrerende elever Demonstranter, der har nægtet at forlade protestlejr på campus i New York, bli... Læs mere
Partier vil ændre minkaftalens erstatning til en lavere skindpris En ny vurdering viser, at prisen per minkskind er lavere, end erstatningen er gi... Læs mere
Danmarks længst siddende departementschef takker af efter 29 år Han blev departementschef for første gang i 1995. Snart stopper Michael Dithmer... Læs mere
Rema 1000 løfter milliardsalg - men overskuddet falder betydeligt Salget hos Rema 1000 Danmark steg med ti procent i 2023. Det skyldes dels flere ... Læs mere