Udland

tir, 12 mar 2024

Polens præsident vil øge Nato-landes forsvarsudgifter markant

Det er 25 år siden, at Polen, Tjekkiet og Ungarn blev en del af Nato. I den anledning mødes Polens præsident, Andrzej Duda, og Polens premierminister, Donald Tusk, med USA's præsident, Joe Biden.
Kevin Lamarque/Reuters Det er 25 år siden, at Polen, Tjekkiet og Ungarn blev en del af Nato. I den anledning mødes Polens præsident, Andrzej Duda, og Polens premierminister, Donald Tusk, med USA's præsident, Joe Biden.

Nato-lande bør øge forsvarsudgifterne markant.

Sådan lyder det tirsdag fra Polens præsident, Andrzej Duda, i et møde med USA's præsident, Joe Biden.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Duda mener nemlig, at Nato-lande bør hæve forsvarsudgifterne fra to til tre procent af bnp.

Den transatlantiske forsvarsalliance har som mål, at landene bruger to procent af bruttonationalproduktet - forkortet bnp - på forsvar.

Et mål, som i Danmark har skabt debat om regnemetoder, da Danmark kun når de to procent ved at medregne bidrag til Ukraine.

Allerede inden mødet med Biden havde Duda udtalt, at landene bør komme op på tre procent. Duda sagde at, "Nato må give et klart og modigt svar på russisk aggression".

Ved begyndelsen af mødet, som også Polens premierminister, Donald Tusk, deltog i, understregede Biden, at det er vigtigt, at der bliver sat ind over for Rusland.

- Vi må handle, før det bogstaveligt talt er for sent. For som Polen husker, så stopper Rusland ikke ved Ukraine, sagde Biden.

- Putin vil fortsætte med at udgøre en risiko for Europa, USA og hele den frie verden, sagde Biden i de indledende bemærkninger til mødet.

Mødet finder sted, da det er 25 år siden, at Polen, Tjekkiet og Ungarn blev en del af Nato.

Polen bruger ifølge nyhedsbureauet AFP omkring fire procent af bnp på forsvar. For USA er det omkring 3,5 procent.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere