Udland

tir, 24 dec 2024

Professor: Trumps kommentar om Grønland kan være en markering

Natten til mandag offentliggjorde Donald Trump, at Ken Howery skal være den næste amerikanske ambassadør i Danmark. I den forbindelse genåbnede han debatten om kontrollen over Grønland - en debat der pågik mellem Donald Trump og Mette Frederiksen i 2019. (Arkivfoto)
Rebecca Noble/Ritzau Scanpix Natten til mandag offentliggjorde Donald Trump, at Ken Howery skal være den næste amerikanske ambassadør i Danmark. I den forbindelse genåbnede han debatten om kontrollen over Grønland - en debat der pågik mellem Donald Trump og Mette Frederiksen i 2019. (Arkivfoto)

Den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, lufter igen tanker om amerikansk kontrol over Grønland.

- For den nationale sikkerheds skyld og for frihed i hele verden føler USA, at ejerskabet og kontrol over Grønland er altafgørende.

Sådan skrev han på sit eget sociale medie, Truth Social, natten til mandag dansk tid.

Der kan være tale om en markering, vurderer Mikkel Vedby Rasmussen, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- Hvis det er reel politik, så ville det jo være et brud med amerikansk politik siden Anden Verdenskrig, siger han.

Trump skriver dog ikke sort på hvidt, at det er amerikansk kontrol, der er afgørende. Han skriver heller ikke, at USA gerne vil købe Grønland.

Trump foreslog i 2019 et køb af Grønland, som under Trumps første præsidentperiode skabte gnidninger i det dansk-amerikanske samarbejde. Forslaget blev fremlagt i august 2019 af Trump.

Vedby Rasmussen forklarer, at Grønlands situation er speciel, fordi dets sikkerhedspolitiske suverænitet ligger i Washington, mens dets folkeretlige solidaritet ligger i København.

Han forklarer, at det var en aftale, der blev indgået under Anden Verdenskrig, så USA kunne få adgang til baser på Grønland, og Danmark og Grønland stod for indenrigspolitikken. Alle parter var tilfredse med den ordning, siger han.

Men professoren vurderer, at udmeldingen også bare kan være en markering og ikke en decideret optakt til at byde Grønland.

- Jeg tror, at det er en måde for Trump at sige på, at Grønlands-diskussionen, som jeg havde med Danmark, den markerer jeg lige, at den fortryder jeg ikke. Og jeg er parat til at vende tilbage til diskussionen, siger Vedby Rasmussen

Han tilføjer, at Trumps anden præsidentperiode for ham også handler at vise, at hans første periode var en succes. Ifølge Vedby Rasmussen kan denne "markering" være med til at bidrage til det.

Han påpeger, at den kommende Trump-administration forventes at tage en anden tilgang til udenrigspolitiske forhold, end USA har gjort tidligere.

- Jeg tror, man skal tænke på, at Trump og folk omkring ham, de tænker USA's relationer til andre stater på en anden måde, end USA har gjort siden 1945, hvor USA har været glad for at styre verden gennem tætte alliance, siger Vedby Rasmussen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Folketinget mindes ofre i Sverige med et minuts stilhed Ud over at aflyse de officielle flagdage bliver ofrene for skoleskyderiet i Öre... Læs mere
Nykredit forudser faldende overskud efter fjerde rekordår i træk For fjerde år i træk ender Nykredit-koncernen med et overskud efter skat, der ... Læs mere
Statsministeren er uenig i Løkkes forslag om krigsfinansiering Mette Frederiksen vil ikke lade oprustningen ske på kompromis af social balance... Læs mere
Færre dramatiske vejrbegivenheder gavner Alm. Brand I 2024 løftede Alm. Brand sit forsikringsresultat med over 200 millioner kroner... Læs mere
Novo Nordisk skabte knap 5500 nye danske arbejdspladser i 2024 Novo Nordisk havde ved årsskiftet over 34.000 ansatte i Danmark. Det er en stig... Læs mere