Udland

søn, 18 feb 2024

Rusland indleder ny retssag mod kendt krigsmodstander

70-årige Oleg Orlov er en af Ruslands kendte menneskerettighedsaktivister. Han var oprindeligt blevet idømt en mindre bøde for sin kritik af krigen i Ukraine. Men en russisk dommer mente, at straffen var alt for mild set i lyset af den "fare for offentligheden", som Orlov ifølge dommeren udgør. Nu risikerer han tre års fængsel.
Alexander Nemenov/Ritzau Scanpix 70-årige Oleg Orlov er en af Ruslands kendte menneskerettighedsaktivister. Han var oprindeligt blevet idømt en mindre bøde for sin kritik af krigen i Ukraine. Men en russisk dommer mente, at straffen var alt for mild set i lyset af den "fare for offentligheden", som Orlov ifølge dommeren udgør. Nu risikerer han tre års fængsel.

Mens store dele af verden var optaget af den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyjs død fredag, indledte Rusland samme dag en ny retssag mod en af Ruslands kendte aktivister og kritikere af præsident Vladimir Putin.

Oleg Orlov, som er en af lederne af menneskerettighedsgruppen Memorial, blev fredag stillet for en dommer i Moskva.

Memorial modtog Nobels fredspris i 2022.

Som Navalnyj har Orlov udtrykt skarp kritik af Ruslands invasion af Ukraine.

Nu er han anklaget for blandt andet at have "miskrediteret" den russiske hær.

Den 70-årige menneskeretsforkæmper risikerer op til tre års fængsel.

- Efter min mening var russiske styrkers invasion af ukrainsk territorium til skade for mit hjemland og til skade for mine og andre russiske borgeres interesser, sagde Orlov i retten fredag og gentog dermed sin kritik af Putin.

Orlov og hans støtter fastholder, at anklagerne mod ham er rent politisk motiverede.

Aktivisten har på forhånd sagt, at han ikke vil indkalde vidner i sagen. Det vil blot være en risiko for dem, har han sagt.

Oprindeligt havde Orlov kun fået en relativt lille bøde i oktober.

Men i december omgjorde en dommer den beslutning og beordrede Orlov for retten.

Tidligere på måneden stemplede det russiske justitsministerium Oleg Orlov som en "udenlandsk agent" på grund af hans åbenlyse modstand mod krigen i Ukraine.

Orlov begyndte sin livslange aktivisme i begyndelsen af 1980'erne, da Sovjetunionen stadig eksisterede. Da delte han løbesedler ud mod krigen i Afghanistan, som Rusland havde invaderet i 1979.

Memorial er en af Ruslands ældste menneskerettighedsorganisationer. Den blev lukket af Ruslands regering i 2021, da den som så mange andre blev stemplet som en "udenlandsk agent".

Det er Kremls benævnelse for aktivister, medier og organisationer, som får økonomisk støtte fra udlandet.

Rusland havde også anklaget Memorial for at "retfærdiggøre terrorisme".

Det fik organisationen til at fortsætte sit arbejde i udlandet, mens Orlov valgte at blive i sit hjemland.

På vej ud af retssalen i Moskva fredag nåede han at sige et par ord om Navalnyjs død, som han betegner som "en forbrydelse fra regimets side".

- Det er helt tydeligt, sagde Oleg Orlov ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Det er et drab. Det er en forbrydelse, og jeg håber, at nogen før eller siden vil blive holdt juridisk ansvarlige for det.

Kilde: /ritzau/dpa

Andre læser også

Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere
Måling: SF overhaler S og er landets største parti SF overhaler S med 18,8 procent af stemmerne, mens regeringspartiet går tilbage... Læs mere
Carlsberg kan tappe britisk Pepsi med muligt milliardopkøb Det kan blive til et samarbejde mellem Carlsberg og PepsiCo, hvis dansk opkøb a... Læs mere