Udland

tor, 15 feb 2024

Stoltenberg tror på Trump-støtte: USA har aldrig været i krig alene

Trumps trusler om at trække USA ud af Nato er mere et forsøg på at få især de europæiske Nato-lande til at tage mere ansvar for deres eget forsvar, mener Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.
John Thys/Ritzau Scanpix Trumps trusler om at trække USA ud af Nato er mere et forsøg på at få især de europæiske Nato-lande til at tage mere ansvar for deres eget forsvar, mener Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

USA vil også med Trump som præsident forblive i Nato, for landet har en stor interesse i at bevare alliancen.

Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde torsdag.

Her blev Jens Stoltenberg igen konfronteret med meldinger fra præsidentkandidat Donald Trump, som blandt andet har truet med at trække USA ud af Nato.

Det scenarie kommer dog ikke til at ske, for det vil ikke være i USA's interesse, siger Stoltenberg.

- USA har aldrig kæmpet alene i krig. Fra Korea til Afghanistan, så har man stået sammen med andre lande.

- Hundredtusindvis af soldater fra Canada og Europa har kæmpet ved siden af amerikanske soldater, og mange af dem har betalt den højeste pris, siger Stoltenberg.

Han peger samtidig på, at støtten til Nato ifølge meningsmålinger er "rekordhøj" både i USA, Canada og i Europa.

- Vi er 31 demokratiske nationer, så er der er forskellige synspunkter og diskussioner.

- Men jeg er sikker på, at Nato vil forblive den stærkeste alliance i historien, og at USA vil forblive del af Nato, siger Stoltenberg.

Han peger på, at USA som del af Nato har en uvurderlig fordel i forhold til andre stormagter. Det kunne eksempelvis være Kina.

- Det er USA's interesse at have et stærkt Nato, for ingen anden stormagt har så stærk en alliance med 31 medlemslande.

- De 31 lande råder tilsammen over 50 procent af verdens økonomi og 50 procent af verdens militære styrker, siger Stoltenberg.

Trump har desuden truet med, at USA med ham som præsident ikke længere vil forsvare Nato-lande, der ikke lever op til målet om at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvaret.

Det mål blev opstillet i 2014 på Nato-topmødet i Wales. Men især de europæiske Nato-lande har været langsommelige til at leve op til målsætningen.

Onsdag fastslog Stoltenberg dog, at 18 ud af de 31 Nato-lande nu opfylder målet. Samtidig lægger Stoltenberg op til, at man skal læse mellem linjerne, når Trump udtaler sig:

- Kritikken i USA er ikke mod Nato. Den er vendt mod Nato-allierede, der ikke bruger nok på Nato.

- I mange år var det en fair kritik fra USA. Men tingene har virkelig ændret sig med et øget forbrug på forsvar fra Canada og EU-landene.

- Flere og flere allierede lever nu op til målet om at bruge mindst to procent af på forsvar, så vi har en god historie at fortælle, siger Stoltenberg.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Endnu en minister fra Moderaterne vil i Folketinget Christina Egelund vil på stemmesedlen til næste folketingsvalg, der skal afhol... Læs mere
Løkke: Udvikling i Syrien vil få betydning for hele Mellemøsten Syriens præsident, Bashar al-Assad, har ifølge meldinger forladt Damaskus efte... Læs mere
Mette Frederiksen underskriver aftale med omstridt præsident Statsbesøg fra Egyptens præsident er blevet kritiseret, men Danmark har indgå... Læs mere
Danske unge får 15 millioner til Europa-rejser Regeringen har lørdag lanceret EuropaPuljen. Puljen skal bidrage til forståels... Læs mere
Ministre vil have Google til at stoppe eksperiment i Danmark Google har igangsat et tiltag, hvor danskere ikke kan søge nyhedsartikler frem ... Læs mere