Udland

søn, 17 mar 2024

Stor støttepakke fra EU skal gøre Egypten til ny partner

Egypten bliver en af europæernes strategiske partnere, som skal være med til at begrænse strømmen af migranter og flygtninge over Middelhavet. (Arkivfoto)
Santi Palacios/Ritzau Scanpix Egypten bliver en af europæernes strategiske partnere, som skal være med til at begrænse strømmen af migranter og flygtninge over Middelhavet. (Arkivfoto)

EU har med en støttepakke til Egypten på 7,4 milliarder euro banet vej for, at det nordafrikanske land bliver en af europæernes strategiske partnere, som kan være med til at begrænse strømmen af migranter og flygtninge over Middelhavet.

Beløbet svarer til omkring 55,2 milliarder kroner.

Det nye partnerskab omfatter også lån og aftaler om mere import af energi fra Egypten, så EU bliver stadigt mindre afhængigt af russisk gas.

Ledere fra en række EU-lande - deriblandt Østrig, Belgien, Grækenland og Italien samt EU-kommissionsformanden Ursula von der Leyen - deltager søndag i møder med egyptiske ledere i Kairo.

Egyptiske embedsmænd siger, at der ved søndagens møder også vil være nogen fokus på Gazastriben og Israels krig mod det islamistiske Hamas efter gruppens angreb i Israel den 7. oktober.

- Men dette vil ikke være et centralt emne ved vores drøftelser søndag, hedder det.

Pengene fra EU skal blandt andet dække udvikling af ny vedvarende energi, handel, sikkerhed og øge stabiliteten i egypternes svigtende økonomi.

Desuden skal Egyptens grænser sikres bedre - først og fremmest den sydlige grænse til det borgerkrigshærgede og hungerstruede Sudan.

Konflikten i Sudan, som har verdens største fordrevne befolkning, har sammen med krigen i Gaza styrket Egyptens strategiske betydning.

Europæiske regeringer har længe været bekymret for stabiliteten i Egypten, som har 106 millioner indbyggere og en svag økonomi, der får mange til at søge lykken i andre lande.

Egypten er vært for ni millioner migranter og flygtninge - heriblandt fire millioner sudanesere og 1,5 millioner syrere. Det viser tal fra FN-gruppen Organisationen for Migration.

Aftalen mellem EU og Kairo kommer, efter at EU har indgået andre omfattende aftaler med Libyen, Tunesien og Mauretanien for at få mindsket strømmen af migranter over Middelhavet.

Kilde: /ritzau/AFP

Andre læser også

Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere
Måling: SF overhaler S og er landets største parti SF overhaler S med 18,8 procent af stemmerne, mens regeringspartiet går tilbage... Læs mere
Carlsberg kan tappe britisk Pepsi med muligt milliardopkøb Det kan blive til et samarbejde mellem Carlsberg og PepsiCo, hvis dansk opkøb a... Læs mere