Verdens største koralrev, Great Barrier Reef i Australien, gennemgår sin femte masseblegning på blot otte år.
Det meddeler The Great Barrier Reef Marine Park Authority (GBRMPA), som er den myndighed, der har ansvaret for at overvåge områdets udvikling.
De stigende havtemperaturer har skabt en hedebølge under vandet ved koralrevet. Det har forårsaget store skader på det 1100 kilometer lange rev, lød det fredag fra myndigheden.
Luftbilleder viser, at konsekvenserne strækker sig fra øerne Great Keppel Islands, som ligger omkring 500 kilometer nord for storbyen Brisbane, til øen Lizard Island, som ligger nord for byen Cairns.
Der skal yderligere undersøgelser til for at fastslå, præcist hvor skadelig den igangværende masseblegning af koralrevet er, siger GBRMPA.
Great Barrier Reef betragtes som et af de mest biodiverse steder i verden. Det er hjem for hundredvis af koralarter, 1500 fiskearter og 4000 forskellige slags bløddyr.
- Great Barrier Reef lider massivt af belastning fra varmen, siger Laura Puk, som er ekspert i koraller og mangrover hos WWF Verdensnaturfonden i Tyskland.
- Alvorlig blegning af koraller fører til, at korallerne dør, og hvis dette sker hyppigt, har et rev ingen chance for at komme sig, siger hun.
Hun forklarer yderligere, at når korallerne bliver udsat for stress i form af hedebølger, afviser korallerne de farverige alger, som giver dem næring, og som de ellers normalvis lever i symbiose med.
- Uden deres symbiotiske partnere, sulter korallerne og dør, siger Laura Puk.
Resultatet, der står tilbage, er hvide og kalkholdige skeletter af korallerne, som i stedet bliver tilgroet med grønne og brune alger.
Marinebiologer siger, at kun et hurtigt skifte i temperaturen og en effektiv nedkøling af vandet i området kan redde Great Barrier Reef.
Kilde: /ritzau/dpa