Ukraine er presset, og Rusland er på fremmarch i flere nøgleområder i det østlige og sydøstlige Ukraine.
Men tidligere generalsekretær i Nato Anders Fogh Rasmussen (V) tror, at Ukraine kan genvinde sine territorier, hvis Vesten langt om længe donerer det, som der er brug for, hvis krigen skal vendes.
- Hvis vi giver dem alt, hvad de har brug for, ja, så er det realistisk. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at vi giver Ukraine nok til, at de forhandler ud fra en styrkeposition, siger han på Venstres landsmøde i Herning.
Ukraine er den seneste tid blevet ramt af flere ødelæggende og dødelige russiske luftangreb. Samtidig ser Rusland ifølge det amerikanske Institute for the Study of War ud til at have overhånden på slagmarken.
Krigen i Ukraine har stået på i snart 1000 dage. Den blev indledt den 24. februar 2022, da russiske styrker invaderede nabolandet.
Selv om det kan lade sig gøre at skubbe russerne tilbage, er spørgsmålet, om det er realistisk ifølge Anders Fogh Rasmussen, som driver Rasmussen Global, hvor han rådgiver Ukraine gratis.
Han påpeger, at USA og Europa tilsammen investerer omkring ti gange så meget i forsvaret som russerne, selv efter Ruslands nylige oprustning.
Også de allieredes samlede økonomier er mange gange større end Ruslands.
- Hvis vi med den styrke ikke er i stand til at vinde over russerne, så er vi ilde stedt. Selvfølgelig kan vi det. Det er et spørgsmål om politisk vilje, og det er den politiske vilje, der hidtil har været for svag efter min mening, siger Fogh.
Ukraine har sjældent været mere presset end i disse dage, og Fogh kalder situationen "meget alvorlig".
- Russerne vinder fremad, og derfor er der behov for, at vi leverer flere våben til Ukraine, og vi fjerner alle restriktioner på våben. Selvfølgelig skal ukrainere have lov til at ramme mål inde på russisk territorium, hvis det er nødvendigt for at forsvare sig, siger han.
Han påpeger, at Tyskland kunne gøre mere ved at levere Taurus-missiler, mens USA også kunne gøre mere. I det hele taget har USA og Europa ikke leveret nok.
- Hidtil har vi givet Ukraine nok til at overleve det, vi skal nu give Ukraine nok til at vinde. I hvert fald skubbe russerne tilbage, siger Fogh.
Situationen er også usikker, fordi USA snart får Donald Trump som præsident.
Trump har tidligere kritiseret de mange milliarder dollar, som USA har sendt til Ukraine under krigen. Trump har lovet at stoppe krigen på 24 timer - uden dog at specificere hvordan.
- Man kan ikke leve af bekymringer. Nu må man finde løsninger, og det er derfor, jeg opfordrer til, at europæerne i stedet for at flæbe og opføre sig som forkælede børn, at vi så virkelig tager os sammen og indser, at vi skal investere mere i vores egen sikkerhed, siger Fogh.
Rusland har krævet, at Ukraine afgiver flere områder, hvis krigen skal slutte.
Kilde: /ritzau/