Ukraine

søn, 31 mar 2024

Kyiv-borgmester frygter ny russisk invasion af hovedstad

Billede fra lørdag viser frivillige og studerende på Kyiv State Arts Academy i Kyiv, som rydder op, efter at skolen tidligere på ugen blev beskadiget i et russisk missilangreb.
Efrem Lukatsky/Ritzau Scanpix Billede fra lørdag viser frivillige og studerende på Kyiv State Arts Academy i Kyiv, som rydder op, efter at skolen tidligere på ugen blev beskadiget i et russisk missilangreb.

To år efter at Rusland trak sine styrker fra Ukraines hovedstad, ser Kyivs borgmester, Vitalij Klytjko, en risiko for en ny russisk offensiv mod byen.

Det siger borgmesteren til den tyske avis Bild am Sonntag ifølge nyhedsbureauet dpa.

- Kyiv var et mål og forbliver et mål for Putin, fordi hovedstaden er landets hjerte, lyder det med henvisning til Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Klytjko fremhæver samtidig, at "vi er meget bedre forberedt på nye mulige angreb end for to år siden."

Det er ifølge borgmesteren på nuværende tidspunkt nødvendigt, at man gør sig overvejelser om alle mulige scenarier.

- Hvis Putin træffer en sådan beslutning, bliver det en blive en blodig beslutning, siger han.

I interviewet kritiserer Klytjko også en udtalelse fra partiet SPD's gruppeformand i den tyske Forbundsdag, Rolf Mützenich, om muligheden for at "fastfryse" krigen.

- Vi vil ikke afgive noget territorie til Rusland. Der kan ikke laves et kompromis, siger Klytjko.

I stedet opfordrer han til, at der fra international side kommer mere hjælp til Ukraines luftforsvar.

- Missilangrebene tager fortsat til, vi har akut brug for flere missiler og flere måder at beskytte befolkningen på, lyder det til avisen.

Rusland invaderede Ukraine 24. februar 2022.

Putin satte dengang styrker hårdt ind mod Kyiv, men mødte stor modstand.

I marts 2022 meddelte Rusland, at styrkerne skulle trækkes tilbage fra Kyiv. I stedet ville man fokusere på de to østukrainske regioner Luhansk og Donetsk, som Rusland anerkender som selvstændige folkerepublikker.

Russerne gik også i gang med at befæste sig i byen Butja nordvest for Kyiv. Efterfølgende, da styrkerne igen havde trukket sig derfra, begyndte der 1. april samme år at komme oplysninger og billedmateriale frem, som ifølge lokale myndigheder dokumenterer drab på mere end 400 civile.

Det betragtes som en af de værste forbrydelser i krigen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere