Ukraine

tir, 27 feb 2024

Lande afviser mulighed for at sende landstyrker til Ukraine

Macron-udtalelse om krigen i Ukraine har vakt opmærksomhed.
Ludovic Marin/Ritzau Scanpix Macron-udtalelse om krigen i Ukraine har vakt opmærksomhed.

En række vestlige lande lægger afstand til udtalelser fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, om krigen i Ukraine.

Mandag ville præsidenten i forbindelse med et møde blandt vestlige ledere i Paris ikke afvise muligheden for at sende vestlige styrker til Ukraine.

Tirsdag har USA, Tyskland, Storbritannien, Spanien, Polen og Tjekkiet distanceret sig fra antydningen af, at de kunne finde på at sende landstyrker ind i Ukraine.

- Intet bør udelukkes. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at Rusland ikke vinder, sagde Macron mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Men siden er der blandt andet fra Tyskland kommet en ganske kategorisk afvisning af muligheden for at sende landtropper til Ukraine.

- Der kommer ikke til at være landtropper, ingen soldater på ukrainsk jord sendt af europæiske lande eller Nato-stater, sagde den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, på sidelinjerne af konferencen.

Også Tysklands forsvarsminister, Boris Pistorius, afviser, at landstyrker i Ukraine er en mulighed.

- Styrker på landjorden er ikke en mulighed for Tyskland, sagde han til journalister under et besøg i Wien.

Til DR siger Danmarks forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V), om Macrons udtalelser, at det er en "mærkelig drøftelse".

- Der er brug for at give Ukraine den størst mulige opbakning, og det er primært at give den militære støtte, der er nødvendig for, at de kan vinde krigen, siger han til DR.

- Og så er jeg enig med det, Jens Stoltenberg i dag har sagt som Natos generalsekretær, og det er, at der ikke er nogen som helst planer om at sende soldater ind på ukrainsk jord.

Heller ikke Polen har planer om at sende nogen soldater, sagde premierminister Donald Tusk efter et møde i Prag med sit tjekkiske modstykke, Petr Fiala.

Fra Det Hvide Hus i Washington D.C. lyder det, at USA ikke vil sende soldater til Ukraine.

Den franske udenrigsminister, Stephane Sejourne, er tirsdag kommet med uddybende udtalelser efter Macrons udmelding.

Hun siger, at Macron blandt andet tænkte på soldater til specifikke opgaver som minerydning, produktion af våben i Ukraine eller cyberforsvar.

- Det kunne kræve en tilstedeværelse på ukrainsk territorie uden at krydse grænsen til at kæmpe, sagde Sejourne til franske parlamentsmedlemmer.

Litauens udenrigsminister, Gabrielius Landsbergis, har til gengæld rost Macron.

De baltiske lande står generelt for en hård kurs over for Rusland.

- Tider som disse kræver politisk ledelse, ambitioner og mod til at tænke ud af boksen, skriver Landsbergis på Twitter.

Rusland advarede tirsdag om, at hvis europæiske Nato-lande sender soldater til Ukraine for at kæmpe, så vil det gøre en konflikt mellem Rusland og Nato uundgåelig.

Kilde: /ritzau/Reuters

Andre læser også

SAS øger indtjening i juni - men analytiker spÃ¥r sværere marked SAS tjente flere penge i juni end i maj. Men prisfølsomme forbrugere skaber svÃ... Læs mere
USA kommer med gode økonomiske tal efter skidt dag for tech-aktier Bnp-vækst på 2,8 procent i andet kvartal i USA er godt for både Danmark og de... Læs mere
Skønhedsprodukter driver vækst hos forbrugergigant Unilever ender efter første halvår med et overskud på fire milliarder euro, v... Læs mere
På visse øer stiger beskæftigelsen op mod 15 procent om sommeren På Læsø, Samsø og Bornholm stiger beskæftigelsen om sommeren. Oplevelseserh... Læs mere
Højere omkostninger tager bid af snarlig SAS-ejers driftsoverskud AirFrance-KLM ender efter andet kvartal med et driftsoverskud, der er 220 millio... Læs mere