Ukraine

tir, 19 mar 2024

Topminister fra USA frygter ukrainsk kollaps efter manglende støtte

Lloyd Austin er tirsdag til stede på Ramstein-basen i Tyskland.
Thilo Schmuelgen/Reuters Lloyd Austin er tirsdag til stede på Ramstein-basen i Tyskland.

Ukraine er som land truet på sin eksistens.

Det fastslår USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, tirsdag eftermiddag under et besøg på Ramstein-basen i Tyskland.

- Ukraines overlevelse er i fare.

- Vores allierede og partnere fortsætter med at øge (deres hjælp til Ukraine, red.), det skal USA også gøre, siger Austin ifølge Reuters.

Han henviser til, at det ikke er lykkedes for den amerikanske regering at få en omfattende hjælpepakke til Ukraine gennem Kongressen.

En hjælpepakke på 60 milliarder dollar (cirka 412 milliarder kroner) til Ukraine sidder således fast i Kongressen.

Her har den republikanske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, Mike Johnson, afvist at sende pakken til afstemning.

Lloyd Austin har tirsdag ledet et møde på Ramstein-basen, hvor cirka 50 allierede er til stede for at drøfte situationen i Ukraine.

Blandt deltagerne er Danmarks forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V).

Han fortæller til Ritzau og de øvrige tilstedeværende medier, at det er blevet tydeligere end tidligere, at Ukraine har brug for hjælp.

- Skæbnestunden er meget tydelig på det her møde.

- Alvoren i lokalet er, at nu bliver vi nødt til at anstrenge os endnu mere, og det er en anden stemning, end jeg har oplevet på de andre møder, som jeg har været med til det sidste år her på Ramstein, siger Troels Lund Poulsen.

Flere embedsmænd fortæller til Reuters, at mangel på støtte kan mærkes på jorden i Ukraine, hvor ukrainske soldater råder over begrænsede ressourcer.

- Jeg tror, at vores allierede - og i endnu højere grad ukrainerne - er yderst opmærksomme på situationen med vores støtte, på grund af manglen (på våben og udstyr, red.), som hænger sammen med, at vi ikke er i stand til at komme med forsyninger, siger en embedsmand fra USA's militær til Reuters.

Tirsdag sendte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, en appel til landets allierede om at sende udstyr, der kan styrke Ukraines luftforsvar.

Tidligere i marts bebudede den amerikanske regering, at den vil sende 300 millioner dollar (2,06 milliarder kroner) i militærstøtte til Ukraine uafhængigt af den store hjælpepakke, som endnu ikke har fået grønt lys i Kongressen.

Der er tale om en ekstra støtte, som USA har fundet penge til, fordi USA's forsvarsministerium har sparet penge på militærkontrakter.

Det er første gang, Lloyd Austin er på rejse i udlandet, efter at han var indlagt og fik behandling for prostatakræft i december og januar.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere