Ukraine

tir, 09 jul 2024

USA løfter sløret for Ukraines skæbne: Deres fremtid er i Nato

En talsmand for den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken (th), siger, at Nato-lande vil love Ukraine, at landets fremtid er i alliancen. Det samme blev landene enige om sidste år, og dengang blev Ukraine skuffet over, at alliancens lande ikke kom med større løfter.
Tom Brenner/Reuters En talsmand for den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken (th), siger, at Nato-lande vil love Ukraine, at landets fremtid er i alliancen. Det samme blev landene enige om sidste år, og dengang blev Ukraine skuffet over, at alliancens lande ikke kom med større løfter.

Ukrainerne var slukørede og skuffede, da de allierede i Nato på et topmøde sidste sommer ikke fremlagde en konkret vej og en tidshorisont for ukrainsk medlemskab.

Det bliver tilsyneladende ikke meget bedre, når de 32 medlemslande mødes onsdag og torsdag i Washington.

Diplomater arbejder ifølge det amerikanske udenrigsministerium stadig intenst på de formuleringer, som stats- og regeringscheferne skal blive enige om i sluterklæringen fra mødet i den amerikanske hovedstad.

- Vi er landet et sted, som slår fast, at Ukraines fremtid er i Nato. Det kommer til at stå klart i kommunikéet, som I kommer til at se, når det offentliggøres, siger talsmand Matthew Miller på et pressemøde i USA's udenrigsministerium.

Præcis den sætning - Ukraines fremtid er i Nato - er en gentagelse af teksten fra sidste års kommuniké, og som ifølge en kilde i den ukrainske regering var "nedslående".

Efterfølgende sendte den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, en kritik på X:

- Det ser ud til, at der hverken er vilje til at invitere Ukraine til Nato, eller til at gøre landet medlem af alliancen.

Meldingen, om at Ukraines fremtid er i Nato, er alt andet end ny. Faktisk har medlemslandene gentaget den siden et Nato-topmøde i Bukarest i 2008.

I sluterklæringen fra topmødet i den litauiske hovedstad i 2023 var der en længere tekst om Ukraine.

Det er derfor stadig usikkert, om der er andre og mere konkrete løfter til Ukraine, da talsmanden i udenrigsministeriet i Washington ikke ville løfte sløret for hele teksten.

- Der er stykker i kommunikéet, som der fortsat arbejdes på og forhandles, hvilket er helt almindeligt på et topmøde, siger Miller.

Ukraines præsident har haft som mål at blive medlem af både EU og Nato.

Den første mission er han nået godt på vej med, efter at EU's 27 medlemslande i juni tog fat på optagelsesforhandlinger med Ukraine.

Det betyder dog ikke, at Ukraine står lige foran EU-medlemskab. Den proces kan være mangeårig.

I Nato har det ifølge analytikere været USA og Tyskland, som har trukket i bremsen, når det gælder Ukraines mulige medlemskab af alliancen.

Det skyldes frygten for, hvordan Rusland vil reagere på medlemskab.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere