Valg i USA

tir, 26 nov 2024

af Mikkel Preisler

Dansk Industri: Trumps toldsatser er et forhandlingsoplæg

Donald Trump har blikket stift rettet mod Kina, Canada og Mexico, der efter hans mening gør alt for lidt for at forhindre fentanyl i at komme ind i USA. (Arkivfoto).
Brandon Bell/Reuters Donald Trump har blikket stift rettet mod Kina, Canada og Mexico, der efter hans mening gør alt for lidt for at forhindre fentanyl i at komme ind i USA. (Arkivfoto).

Først hed det sig, at varer fra Kina skulle pålægges en straftold på 60 procent, og varer fra Europa skulle tilsvarende blive 10 procent dyrere at importere for at sikre amerikanske job.

Nu forlyder det så fra den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, at importvarer fra Canada og Mexico får lagt en told på 25 procent oveni, fordi de to lande ikke lægger nok kræfter i at bremse strømmen af det narkotiske stof fentanyl ind i USA.

Af samme årsag vil han også øge toldsatsen på varer fra Kina med 10 procentpoint.

Peter Bay Kirkegaard er seniorchefkonsulent for global handel og investeringer i Dansk Industri.

Han forventer, at vi løbende kommer til at høre lignende udmeldinger frem mod 20. januar, hvor Trump officielt indsættes som præsident.

Og så er han ikke sikker på, at alle løfterne bliver til virkelighed.

- Jeg tror, at man skal se de 25 procent som et forhandlingsoplæg til Canada og Mexico.

- Nu er det op til dem at komme med forslag til, hvordan de vil gøre noget ved problemet, og så bliver der en forhandling.

- Det ligger meget i tråd med, hvordan Trump tidligere har ageret. Trusler virker i hans optik, og derfor er det nok en forsmag på, at der kommer mere af den slags, siger Peter Bay Kirkegaard.

Han vurderer, at Trumps skiftende trusler skaber utryghed og bekymringer i bestyrelseslokaler og på ledelsesgange hos danske virksomheder, der eksporterer til USA.

- De mange udmeldinger gør det meget vanskeligt at planlægge, hvordan man skal gribe det amerikanske marked an.

- Nogle virksomheder har allerede sørget for at få en masse varer ind i USA, så de har et lager.

- Men det er jo ikke en farbar løsning, og det er også dyrt at have store lagre liggende, siger Peter Bay Kirkegaard.

Han er klar over, at Donald Trumps underliggende dagsorden er at få virksomheder til at producere i USA.

- Men det løser jo ikke alle problemer at flytte sin produktion dertil, for du skal også have importeret varer til din produktion, som kan være omfattet af nye toldsatser, fordi de eksempelvis kommer fra Canada eller Mexico.

- Samtidig kører den amerikanske økonomi i fulde omdrejninger, så det er heller ikke let at få fat i arbejdskraft, siger han.

USA er Danmarks største eksportmarked. Danske selskaber eksporterede sidste år varer og tjenester for 292 milliarder kroner.

Næsten halvdelen af den samlede eksport af varer og tjenester til USA har aldrig krydset den danske grænse. Det sker, når en virksomhed eksempelvis producerer varer i USA, som bliver solgt til amerikanske forbrugere eller virksomheder.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Kæmpe jordskælv i Thailand og Myanmar Thailand og Myanmar er i dag blevet ramt af et voldsomt jordskælv, der har medf... Læs mere
Volvo bruger AI og virtuelle miljøer til at forbedre sikkerheden Volvo går forrest i jagten på mere sikker kørsel – med banebrydende AI og v... Læs mere
Audi tager banebrydende skridt med virtuel styring i karrosseriproduktion Audi skaber verdensnyhed med virtuel produktionsstyring i karrosseriafdelingen o... Læs mere
Opel sætter ny standard for sædekomfort i Grandland og Astra Opel tager komfort og bæredygtighed til nye højder med avancerede ergonomiske ... Læs mere
Mercedes-Benz sætter ny standard for bæredygtighed med ny CLA-model Mercedes-Benz tager endnu et skridt mod en grønnere fremtid med lanceringen af ... Læs mere