Milepæl i elektrificeringens højborg
Californien har ifølge InsideEVs netop sat en ny milepæl i sin elektrificeringsrejse: Der er nu flere offentlige og delte elbil-ladestandere end traditionelle benzindysere i staten.
Ifølge guvernør Gavin Newsoms kontor findes der omkring 120.000 benzindysere i Californien, mens antallet af ladestandere har rundet imponerende 178.000 – en forskel på næsten 50 %.
Det gør staten til den første i USA, hvor opladningsinfrastruktur overgår det fossile alternativ.
Den markante vækst skyldes blandt andet Californiens politiske prioritering af elbiler og de stigende brændstofpriser, som gør benzinbiler mindre attraktive.
Langsom opladning dominerer stadig
Selvom tallene er imponerende, skal de ses i kontekst. Af de 178.000 ladestandere er langt størstedelen – hele 162.000 – langsomme såkaldte Level 2-ladere.
Kun omkring 17.000 er hurtige DC-ladere, som svarer mest til en klassisk tankstation.
Disse hurtigladere er især vigtige for langturskørsel og brugere uden adgang til hjemmeopladning.
Langt de fleste elbilejere i USA lader dog op derhjemme, hvilket gør hurtigladere mindre kritiske i dagligdagen – men ikke mindre nødvendige for overgangen til fuld elektrisk mobilitet.
Politisk kamp om elbilfremtiden
Guvernør Newsom benyttede lejligheden til at kritisere den føderale regerings seneste tiltag, som ifølge ham arbejder imod udbredelsen af elbiler.
Herunder forsøget på at fjerne skattelettelser og afskaffe midler til offentlig opladningsinfrastruktur.
Som modsvar investerer Californien 1,4 milliarder dollars i yderligere udbygning og forbedring af ladesystemet.
Udsigten til et fuldt elektrisk marked
Med statens ambition om at forbyde salg af benzinbiler i 2035 og krav om, at 68 % af alle nye biler skal være emissionsfri allerede i 2030, er der brug for massiv opskalering.
Men med næsten en fordobling af ladepunkter i 2024 alene, ser det ud til, at Californien fortsat går forrest i den grønne omstilling – uanset føderalt modspil. Så nu er det store spørgsmål om vi ser samme hastighed i forhold til den grønne omstilling herhjemme.