Hvis et større cyberangreb på et tidspunkt rammer Danmark, skal det fortsat være muligt at bruge sit betalingskort.
Sådan lyder målsætningen fra Betalingsrådet, der består af repræsentanter for finanssektoren, der formidler betalinger.
En ny rapport fra rådet viser, at 82 procent af borgerne allerede i dag vil kunne klare sig i tilfælde af, at butikkernes betalingsterminaler går offline og mister forbindelsen til de bagvedliggende systemer.
Dankortet og visse Mastercard vil med tilhørende pinkode kunne bruges på terminaler, der er offline.
Betalingerne vil i så fald blive gemt på terminalerne og afviklet, når der igen er forbindelse.
Visa-kort er ikke godkendt til offlinetransaktioner og kan derfor ikke benyttes i sådan et tilfælde.
Men Visa er i dialog med myndighederne om at åbne op for muligheden for at tillade denne type transaktioner i nødstilfælde.
Det er Betalingsrådets vurdering, at man inden for en overskuelig fremtid derfor vil kunne klare sig med et hvilket som helst betalingskort i en situation, hvor dele af samfundet lukker ned.
Det kræver dog, at man kan huske sin pinkode, og at der er strøm på betalingsterminalerne.
Dansk Erhverv er blandt medlemmerne af Betalingsrådet. Her påpeger fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed Henrik Sendemark en vigtig ting.
Det skal også afklares, hvem der står med regningen, hvis der benyttes et kort til en offlinetransaktion, som under normale omstændigheder ville være blevet afvist.
- Vi mener, at der bør være en statsgaranti for et maksimumsbeløb, så vi ikke risikerer, at nogle dagligvareforretninger vælger ikke at tage imod kort for at afværge den begrænsede risiko for tab, siger han.
Som situationen er nu, anbefaler Nationalbanken, at man har et eller flere fysiske betalingskort, som man kan huske pinkoderne til, og som kan bruges, hvis internet og telefonnettet er nede.
Samtidig skal man overveje at have et mindre beløb i mønter og små sedler.
I dag foregår ni ud af ti betalinger i den fysiske handel med betalingskort.
Kilde: /ritzau/