EU

ons, 19 jun 2024

Danmarksdemokraterne er optaget i EU-kritisk gruppe

Kort før valget såede Inger Støjberg tvivl om, hvorvidt Kristoffer Storm skulle gå efter EU-positiv eller EU-kritisk gruppe. På billedet ses de til valgfest.
Nils Meilvang/Ritzau Scanpix Kort før valget såede Inger Støjberg tvivl om, hvorvidt Kristoffer Storm skulle gå efter EU-positiv eller EU-kritisk gruppe. På billedet ses de til valgfest.

Det nye medlem af EU-Parlamentet Kristoffer Storm og Danmarksdemokraterne er officielt medlem af ECR-gruppen i parlamentet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra den EU-kritiske gruppe kaldet Europæiske Konservative og Reformister.

Oprindeligt kaldte han det en "no brainer", da han annoncerede hvilken gruppe, den tidligere rådmand i Aalborg ville gå efter.

Men ved Folketingets afslutningsdebat skabte hans formand, Inger Støjberg, tvivl om partiets europæiske tilhørsforhold frem mod EU-valget.

- Vi kan godt finde ud af at tage afstand til udemokratiske kræfter, lød det fra Inger Støjberg dengang.

Hun blev spurgt til, om Danmarksdemokraterne kunne sidde i gruppe med det ungarske Fidesz-parti.

Under premierminister Viktor Orbáns ledelse har det haft en vis relation til Ruslands præsident, Vladimir Putin, og har kritiseret EU’s sanktionspolitik over for Rusland.

Det var rygtedes, at Orbans parti ville søge optagelse i ECR. Men partiet er foreløbig ikke optaget efter valget.

I ECR sidder blandt andet Sverigedemokraterna, den italienske premierminister Giorgia Melonis Italiens Brødre og det tidligere polske regeringsparti PiS.

En anden mulighed for Danmarksdemokraterne var at søge optagelse hos den mere EU-positive og kristendemokratiske EPP-gruppe.

Her sidder De Konservative i form af nyvalgte Niels Flemming Hansen, og Liberal Alliances Henrik Dahl har også fået plads der.

I de tidligere valgkampe har det ellers været et konservativt slagnummer, at partiet var det eneste danske parti, der havde adgang til møderne i den magtfulde EPP-gruppe.

LA er dog kun medlem af EPP-gruppen, men ikke af EPP-partiet.

Det betyder for eksempel, at De Konservatives formand inviteres med til de formøder i EPP-partiet, der ofte finder sted før vigtige topmøder i Bruxelles. Det gør Liberal Alliances leder ikke.

Ved valget blev EPP den største gruppe med 190 medlemmer, mens socialdemokraterne S&D blev den andenstørste med 136 medlemmer.

ECR blev snævert nummer tre med 83 medlemmer foran den liberale Renew Europe med 80 medlemmer.

Størrelsen på grupperne har betydning, fordi det er udslagsgivende for, hvor meget indflydelse de har.

De nyvalgte parlamentarikere mødes formelt for første gang i midten af juli til deres første plenarmøde i franske Strasbourg.

Der var valg til EU-Parlamentet 9. juni i Danmark. Her blev 15 danske EU-parlamentarikere valgt.

Den næste tid ventes topposterne i EU at falde på plads. Det kan ske allerede i næste uge.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Ansatte i Moderaterne tilbydes fratrædelse efter sag - mod tavshedspligt Moderaterne har tilbudt utilfredse ansatte at blive fritstillet. Men kun hvis de... Læs mere
Margrethe Vestager bliver ny bestyrelsesformand for DTU Danmarks nuværende EU-kommissær bliver næste år bestyrelsesformand for DTU. ... Læs mere
Elselskab beskyldes for vildledning med udsagn om gratis strøm Elselskabet Modstrøm har uberettiget ændret prisen på sine kunders elaftaler,... Læs mere
SAS vil styrke tilstedeværelse i Sverige med milliardaftale Det svenske luftfartsselskab BRA skal fra årsskiftet dække indenrigsruter i Sv... Læs mere