EU bør vedtage sanktioner mod Iran, efter drone- og missilangrebet på Israel.
Sådan lyder det fra af EU-landenes stats- og regeringschefer på vej ind til EU-topmødet i Bruxelles onsdag.
Her er konflikten i Mellemøsten på dagsordenen i lyset af Irans angreb i weekenden. Her sendte Iran omkring 300 droner og missiler mod Israel i det første direkte angreb fra Iran på israelsk jord.
- Det er klart, at vi har taget flere skridt i forhold til sanktioner, og vi vil diskutere, hvad der videre kan gøres, siger Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz.
Også Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Belgiens premierminister, Alexander De Croo, taler for at udvide sanktioner mod Iran.
Sanktionerne bør ramme Irans missil- og droneproducenter, mener Emmanuel Macron.
- Det er vores pligt at udvide disse sanktioner, siger Macron på vej ind til det ekstraordinære EU-topmøde.
EU's udenrigsministre blev på et møde tirsdag enige om, at EU skal arbejde med at skærpe de sanktioner, som allerede er indført mod Iran på grund af leverancer af droner til Rusland til brug i krigen mod Ukraine.
Forventningen er, at udenrigsministrene mandag vil blive enige om sanktionerne på et separat møde.
Men allerede på onsdagens del af EU-topmødet kan signalet til sanktioner blive understreget af EU-landenes stats- og regeringsledere. Det ventes ske i konklusionerne fra topmødet.
Belgiens premierminister, Alexander De Croo mener, at sanktionerne bør udvides til at omfatte Irans Revolutionsgarde.
- Vi ser på sanktioner. Min holdning er, at den iranske revolutionsgarde skal sættes på sanktionslisten. Det vil være interessant at se, hvordan andre lande ser på det, siger Alexander De Croo.
Han betegner det som et "vigtigt signal", hvis EU sætter revolutionsgarden på sanktionslisten.
Tidligere har idéen om at betegne Irans Revolutionsgarde som en "terrororganisation" været i spil, men det har vist sig juridisk kompliceret, fordi garden er en del af Irans hær og ikke en selvstændig organisation.
Under alle omstændigheder bør der komme et klart modsvar fra EU-landene, mener De Croo.
- Man kan spørge sig selv om Irans 200 droner og 100 missiler mod Israel ikke er enden på alle forsøg på samarbejde med Tehran. Det er meget alvorligt, det der er sket, siger Alexander De Croo.
Kilde: /ritzau/