EU

tir, 11 jun 2024

Gade udråber Troels Lund som klar blå leder efter EU-valg

Troels Lund Poulsen (V) kan ranke ryggen efter EU-valget, mener Søren Gade (V). (Arkivfoto).
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix Troels Lund Poulsen (V) kan ranke ryggen efter EU-valget, mener Søren Gade (V). (Arkivfoto).

Nok står Liberal Alliance langt bedre end Venstre i de landspolitiske målinger, men EU-valget viser, at Venstre-formand Troels Lund Poulsen er den klare leder af blå blok.

Det siger Venstres rutinerede Søren Gade, der også er Folketingets formand, til Jyllands-Posten.

- Alle spekulationer om, at Venstre ikke længere var det største borgerlige parti, er gjort til skamme. Vi er dobbelt så store som Moderaterne og Liberal Alliance. Troels Lund Poulsen kan ranke ryggen og sige: Jeg er leder af det blå Danmark, det største parti. Vi sidder i regering for at køre Danmark i den rigtige retning, og det er den opgave, vi har nu, siger Søren Gade til Jyllands-Posten.

Venstre gik tilbage ved EU-valget sammenlignet med 2019, men udtrykte alligevel stor tilfredshed med resultatet. Det lød på 14,7 procent og to mandater. Venstre blev dermed det største blå parti.

Med meldingen afviser Gade altså også, at Liberal Alliances partiformand, Alex Vanopslagh, skulle være den borgerlige leder.

LA står ellers i de landspolitiske meningsmålinger til at blive det største blå parti, hvis der var folketingsvalg i dag. I den seneste Voxmeter står Venstre til 8,9 procent af stemmerne, mens Liberal Alliance står til 14,2.

LA fik 7 procent og et mandat til EU-valget.

Mens Venstre-folk flere gange har påpeget, hvor meget større end LA de blev ved EU-valget, har Alex Vanopslagh tværtom ønsket Venstre tillykke med valget.

Det skete mandag, hvor han understregede, at de borgerlige partier generelt havde klaret sig godt.

- Tillykke til mine borgerlige kolleger, lød det her.

Jyllands-Posten bemærker, at valgresultatet kan læses på to måder: Enten som en blåstempling af Troels Lund Poulsens strategi eller som et signal om, at Venstre står bedre i egen ret end i en bred regering med S og M.

Søren Gade siger til avisen, at "skråen skal vendes", og situationen skal analyseres i bund. Men han understreger også, at han ikke ønsker Venstre ud af regering.

Gade sagde på valgaftenen søndag til Ritzau, at Troels Lund Poulsen burde have mere tid til at være partiformand og vicestatsminister. Men han vil over for JP ikke give et bud på en eventuel ny ministerpost til Troels Lund, der for nuværende er forsvarsminister.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere