EU

man, 10 jun 2024

S-spidskandidat om vælgerlussing: Det koster at tage ansvar

- Der kan være mange forklaringer på det. Da vi gik ind i valgkampen, stod vi ikke så stærkt. Vi er ikke bange for at tage ansvar, og det koster nogen gange på populariteten, siger Schaldemose.
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix - Der kan være mange forklaringer på det. Da vi gik ind i valgkampen, stod vi ikke så stærkt. Vi er ikke bange for at tage ansvar, og det koster nogen gange på populariteten, siger Schaldemose.

Socialdemokratiet har fået det dårligste EU-valg nogensinde og det dårligste valg generelt i mere end hundrede år. Det ærgrer spidskandidat Christel Schaldemose (S), der endnu ikke kan pege på én ting, der gik galt.

Det vil hun sammen med partiet reflektere over den kommende tid.

- Det er ikke tilfredsstillende, det resultat vi har fået, og jeg vil nu reflektere over, hvad der gik galt, og hvad der kan gøres bedre.

- Det koster at tage ansvar og sidde i regering, det ser vi overalt i Europa og i Danmark, og jeg tror, at det er et element blandt flere, siger hun.

Socialdemokratiet sidder på statsministerposten og er i regering med Venstre og Moderaterne, som alle har fået vælgerhug og blevet udskældt for deres reformer som afskaffelsen af store bededag.

Socialdemokratiet indgik før valget et valgforbund med SF og Alternativet for at minimere stemmespild. Da Alternativet ikke kommer ind, går de overskydende stemmer til Socialdemokratiet, som får tre mandater i stedet for to.

- Sådan er det, når man indgår i et valgforbund. Nogen gange har vi givet til andre, andre gange har de givet til os. Sådan er det. Et mandat er et mandat, under de vilkår der er, og det er det, jeg holder fast i, siger hun.

Samlet set stemte mange færre på Socialdemokratiet, som fik 15,6 procent af stemmerne, hvilket er færre end det traditionelle lillesøsterparti SF.

Spidskandidat Kira Marie Peter-Hansen (SF) stod i front for SF, der fik et overordentligt godt valg, mens Schaldemose med knap 20 års erfaring fra EU-Parlamentet led et nederlag.

- Det er klart, at jeg er superstærk på indhold og på at lave kompromisser. Er jeg også god nok til at føre valgkamp? Det skal jeg selvfølgelig reflektere over. Jeg har ikke svaret, så du kan ikke konkludere, siger Schaldemose.

Som spidskandidat har hun et ansvar i nederlaget, og det løber hun ikke fra. Men en del af forklaringen kan også være, at nogle vælgere har stemt i protest mod regeringen.

- Der kan være mange forklaringer på det. Da vi gik ind i valgkampen, stod vi ikke så stærkt. Vi er ikke bange for at tage ansvar, og det koster nogen gange på populariteten, siger Schaldemose.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har samme analyse.

- Kigger man i Europa er det åbenbart, når jeg har kigget på stemmetallene, at alle de regeringsbærende partier går tilbage. Det tager jeg til udtryk for, at vi lever i en tid, hvor ansvar slider, og det slider hårdt, siger han.

Det er dog ikke koordineret af partiet, bedyrer Schaldemose med et grin.

- Siger han det samme? Det vidste jeg ikke. Det tror jeg, vi har sagt i mange år. Hvis du spørger, om jeg har fået talestreger? Nej, det har jeg ikke, siger hun.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Regeringstoppen holder topmøde om uddannelsespolitik To dage i oktober er seks ministre med, når regeringen holder uddannelsespoliti... Læs mere
Mette Frederiksen lover at slå ring om flere nedslidte lønmodtagere I fagbevægelsens hule lover Mette Frederiksen at slå ny ring om nedslidtes pen... Læs mere
Salget af elbiler halter efter i EU Nye tal viser, at der i august blev solgt 44 procent færre elbiler i EU end i s... Læs mere
Ledigheden hoppede på stedet i august Ledigheden rykkede sig ikke ud af stedet i august. Der er fortsat 87.000 på kon... Læs mere
Amerikansk rentesænkning smitter positivt af på danske boliglån Den seneste tid er renten på danske boliglån med 30 års fast rente faldet, da... Læs mere