EU

man, 03 jun 2024

To ud af tre kan ikke nævne én dansk EU-parlamentariker

Danskerne skal om kort tid stemme til EP-valget. I en ny måling kan knap to ud af tre ikke nævne en eneste af de danskere, der sidder der i dag. (Arkivfoto).
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Danskerne skal om kort tid stemme til EP-valget. I en ny måling kan knap to ud af tre ikke nævne en eneste af de danskere, der sidder der i dag. (Arkivfoto).

Det kniber for vælgerne med at huske de danske medlemmer af EU-Parlamentet.

I en ny måling fra Voxmeter kan tæt på to ud af tre af 1000 adspurgte ikke kan nævne én eneste af de 14 danske EU-politikere.

Mere præcist 62,2 procent svarer "ved ikke" til spørgsmålet, som de har fået stillet mundtligt.

Det er stort set samme andel som i en lignende måling i 2019, hvor det gjaldt 64 procent - dog blandt 1766 personer.

Resultatet overrasker ikke Derek Beach, professor ved Aarhus Universitet.

- Det er lidt en floskel, men man plejer at sige, at i Bruxelles kan ingen høre dig skrige, og det skyldes mange forskellige grunde.

- Uanset hvor gode politikerne er - og vi har gode med fremtrædende poster - bliver det ikke dækket af medierne, siger han.

Flest nævnte Venstres Morten Løkkegaard, der med cirka 207.000 stemmer var den største stemmesluger i 2019. Det kunne knap hver femte.

I den tunge ende var blandt andre socialdemokraten Marianne Vind med 0,7 procent. Også hun fremhæver den svage medieinteresse.

Hun fortæller, at de spørgsmål, hun har fået fra journalisterne i sine nu fem år i Bruxelles, særligt har været om svindel, og om at hun er ukendt.

- Det er de to hovedspørgsmål, jeg har fået, og jeg har lavet sindssygt meget interessant lovgivning. Men det er umuligt at komme igennem.

Marianne Vind nævner blandt andet en vejpakke, som har sikret lige vilkår for vognmænd og lastbilchefer, samt et platformsdirektiv, der sikrer bedre vilkår for personer, som arbejder for platforme som Wolt.

Ifølge Derek Beach fra Aarhus Universitet er det vigtigt arbejde, der laves i EU - men af flere grunde har det ikke gennemslagskraft i medierne.

- Det er ikke brugernært, og der er meget konsensus om midten, hvilket gør, at der mangler en konflikt, nævner han.

Det kan også være meget teknisk, hvilket kan gøre det svært for journalister at dække det på en interessant måde, siger professoren.

Valgdagen nærmer sig med hastige skridt, og Marianne Vind prøver blandt andet at komme i snak med vælgerne ved supermarkeder.

Hun tror på et genvalg.

- Jeg har mange frivillige, som er i gang med at køre kampagne, og jeg møder mange på gaden, som godt ved, hvem jeg er.

- Så det er kommet ud på en eller anden måde, siger hun.

Danskerne skal til valget 9. juni vælge 15 EP-medlemmer for fem år.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Eksperter vil tilføje hjertesvigt til Wegovys indlægsseddel Ekspertpanel under EU's lægemiddelagentur anbefaler, at man udvider indlægssed... Læs mere
Bavarian Nordic får mpox-vaccine godkendt til unge mennesker Børn og unge mellem 12 og 17 år vil kunne få mpox-vaccine fra dansk selskab e... Læs mere
Forsikringsgiganten Tryg udvider brug af kunstig intelligens AI-assistenten "Felix" kommer fremover med forslag til, hvad din kunderådgiver ... Læs mere
Novo-topchef udråbes som årets leder af europæiske medier En sammenslutning af erhvervsmedier peger på Novo-chef som en leder, der har gj... Læs mere
Danmark skal være et eldorado for lystfiskere Lystfiskeri er en dansk folkesport. Men potentialet er endnu større ifølge et ... Læs mere