EU

man, 29 apr 2024

Vistisen i debat med von der Leyen: Jeg vil fyre dig som den første

Dansk Folkepartis Anders Vistisen fik mandag aften en sjælden chancen for at være i direkte debat med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. I en bitter debat lovede Vistisen at fyre von der Leyen, hvis ID-gruppen mod forventning skulle få den fornødne magt efter valget til EU-Parlamentet.
Marcel Van Hoorn/Ritzau Scanpix Dansk Folkepartis Anders Vistisen fik mandag aften en sjælden chancen for at være i direkte debat med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. I en bitter debat lovede Vistisen at fyre von der Leyen, hvis ID-gruppen mod forventning skulle få den fornødne magt efter valget til EU-Parlamentet.

Dansk Folkepartis medlem af EU-Parlamentet, Anders Vistisen, vil fyrer EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, som den første af 10.000 "EU-bureaukrater", hvis ID-gruppen får magten i EU-Parlamentet.

Det siger Vistisen direkte henvendt til Ursula von der Leyen, som han står ved siden af i den første spidskandidat-debat i valgkampen. Den foregår mandag i den hollandske by Maastricht foran et stort publikum.

- Vores kampagneløfte er, at vi vil fyre 10.000 EU-bureaukrater. Og jeg vil gerne begynde med dig, Ursula von der Leyen, siger Anders Vistisen, mens der lyder et gisp i salen.

Dansk Folkepartis EU-spidskandidat er mandag repræsentant for den højreorienterede gruppe Identitet og Demokrati (ID) i debatten. Dermed taler han på vegne af de øvrige europæiske partier, der er med i ID-gruppen.

Det skete med en sprogbrug, som gav mindelser om den tidligere amerikanske præsident Donald Trump.

- Bruxelles er blevet en sump, lød det fra Anders Vistisen.

Han henvendte sig direkte til Ursula von der Leyen med sin kritik.

- Din periode i EU-Kommissionen har været en katastrofe. Millioner af illegale migranter er kommet ind i vores kontinent på din vagt.

- Du har været i fokus for Pfizer-skandalen, og ikke én europæer kunne stemme på dig, første gang du fik posten. Og de kan heller ikke stemme på dig denne gang.

- Det er ikke et europæisk demokrati værdigt, siger Anders Vistisen.

Ursula von der Leyen er populær blandt EU-landenes ledere efter hendes indsats under corona-epidemien og krigen i Ukraine. Men i EU-Parlamentet har hun et spinkelt mandat bag sig.

Den tidligere tyske forsvarsminister var ikke blandt EU-Parlamentets spidskandidater, da hun i 2019 overraskende blevet trukket frem som EU-landenes bud på en ny formand for EU-Kommissionen.

Efter valget i 2019 klarede von der Leyen sig kun igennem EU-Parlamentets godkendelse med ni flere stemmer end krævet.

Denne gang stiller hun heller ikke op til EU-Parlamentsvalget. Dermed har vælgerne ikke mulighed for at stemme på hende.

- Hvis det står til os i ID-gruppen, så vil du blive den første, der bliver fyret efter valget til EU-Parlamentet, siger Anders Vistisen.

Han anklagede under debatten desuden Ursusla von der Leyen for at føre en klimapolitik, der koster EU job og konkurrenceevne ved at stille hårdere krav end Kina og USA gør.

Debatten var den første, hvor spidskandidater - såkaldte spitzenkandidater - fra alle grupper i Europa-Parlamentet deltog.

I alt deltager otte spidskandidater i debatten. Den er arrangeret af organisationen Studio Europa Maastrict og det store EU-medie Politico.

Det så ellers ud til, at Anders Vistisen ikke fik lov til at deltage i debatten.

Tidligere i april skrev Altinget, at arrangørerne ikke ville invitere Anders Vistisen, da han ikke opfyldte et kriterium for at deltage i debatten.

Spidskandidaterne skal nemlig være sin gruppes bud på den næste formand for EU-Kommissionen. Men Anders Vistisens ID-gruppe mener ikke, at posten som formand for EU-Kommissionen skal blandes ind i valgkampen, da det i sidste ende er EU-landenes regeringer, der vælger kommissionsformand.

Anders Vistisen kaldte det "en undskyldning for, at man ikke vil have os med i debatterne" til Altinget.

I sidste uge ombestemte arrangørerne sig så efter pres fra den europæiske sammenslutning af partier yderst til højre.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere
Måling: SF overhaler S og er landets største parti SF overhaler S med 18,8 procent af stemmerne, mens regeringspartiet går tilbage... Læs mere
Carlsberg kan tappe britisk Pepsi med muligt milliardopkøb Det kan blive til et samarbejde mellem Carlsberg og PepsiCo, hvis dansk opkøb a... Læs mere