Finans

tor, 14 mar 2024

DI: Udvidet værnepligt øger behov for reformer af arbejdsmarkedet

Der skal være flere værnepligtige, og de skal være i værnepligt i længere tid, mener regeringen. Det vækker bekymring hos Dansk Industri for, om der vil være nok arbejdskraft til den private sektor. (Arkivfoto).
Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix Der skal være flere værnepligtige, og de skal være i værnepligt i længere tid, mener regeringen. Det vækker bekymring hos Dansk Industri for, om der vil være nok arbejdskraft til den private sektor. (Arkivfoto).

Hvis regeringen lykkes med sin plan om at udvide værnepligten, vil arbejdsudbuddet i Danmark skrumpe med 2.100 personer.

Det viser beregninger fra erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI).

Organisationen peger på, at den udvidede værnepligt vil gøre det sværere at skaffe nok arbejdskraft i den private sektor.

Med tanke på at ledigheden i forvejen er lav, vækker regeringens forslag bekymring hos DI, som mener, at regeringen bør øge sine ambitioner for reformer af arbejdsmarkedet.

Det siger Steen Nielsen, der er chef for arbejdsmarkedspolitik i DI.

- Vi støtter op om, at det danske forsvar skal styrkes. Men vi peger på, at det vil betyde, at vi vil mangle medarbejdere i de private virksomheder.

- Derfor er det rigtigt vigtigt, at regeringen har fokus på at øge arbejdsudbuddet. For der er allerede meget stor mangel på medarbejdere, siger han.

DI foreslår blandt andet, at der gøres langt mere for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

Samtidig er der behov for effektiviseringer i den offentlige sektor, mener organisationen.

Udmeldingen fra DI kommer, efter at regeringen onsdag med sit forsvarsudspil lagde op til at udvide værnepligten til at vare 11 måneder. I dag er man som udgangspunkt værnepligtig i fire måneder.

Regeringen vil også øge antallet af værnepligtige fra 4700 til 5000.

Samtidig skal der investeres mange milliarder i at udbygge kapaciteten i det danske forsvar.

Det vil både direkte og indirekte kræve arbejdskraft, lyder det fra Steen Nielsen.

Den indirekte arbejdskraft til Forsvaret kan blandt andet være håndværkere, der skal renovere kaserner eller andre faciliteter.

DI har ikke regnet på, hvor meget de øgede investeringer i forsvar samlet set vil betyde for arbejdsudbuddet.

Men der er ingen tvivl om, at der er brug for omfattende reformer for at sikre nok arbejdskraft til den private sektor, siger Steen Nielsen

I regeringsgrundlaget fra 2022 lyder regeringens ambition, at arbejdsudbuddet i Danmark skal øges med 45.000 personer frem mod 2030.

Det er ikke nok, mener DI.

- Der er sket meget, siden det regeringsgrundlag blev skrevet. Der er kommet større ambitioner for blandt andet den grønne omstilling og for investeringer i det offentlige, herunder Forsvaret.

- Der er et helt tydeligt behov for at sikre langt mere arbejdskraft, siger Steen Nielsen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Regeringstoppen holder topmøde om uddannelsespolitik To dage i oktober er seks ministre med, når regeringen holder uddannelsespoliti... Læs mere
Mette Frederiksen lover at slå ring om flere nedslidte lønmodtagere I fagbevægelsens hule lover Mette Frederiksen at slå ny ring om nedslidtes pen... Læs mere
Salget af elbiler halter efter i EU Nye tal viser, at der i august blev solgt 44 procent færre elbiler i EU end i s... Læs mere
Ledigheden hoppede på stedet i august Ledigheden rykkede sig ikke ud af stedet i august. Der er fortsat 87.000 på kon... Læs mere
Amerikansk rentesænkning smitter positivt af på danske boliglån Den seneste tid er renten på danske boliglån med 30 års fast rente faldet, da... Læs mere