Finans

ons, 27 mar 2024

Lauritz.coms afregningsfrist på 60 dage var urimelig og ugyldig

Forbrugerombudsmanden lukker sag mod Lauritz.com, da selskabet er under konkurs. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Forbrugerombudsmanden lukker sag mod Lauritz.com, da selskabet er under konkurs. (Arkivfoto).

Lauritz.com overtrådte aftaleloven og handlede i strid med god markedsføringsskik, da auktionshuset inden sin konkurs hævede afregningsfristen for private sælgere til op til 60 bankdage.

Det skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse.

- Det er tydeligt, at Lauritz.com i perioden op til sin konkurs har forsøgt at skaffe sig gratis, midlertidig likviditet hos forbrugerne ved at skrue på sine aftalevilkår og forlænge afregningsfristen, siger forbrugerombudsmand Torben Jensen i pressemeddelelsen.

Afregningsfristen er den frist, Lauritz.com har til at udbetale penge til en sælger efter salg af en auktionsgenstand.

Forbrugerombudsmanden mener, at den lange afregningsfrist var skæv til Lauritz.coms fordel.

Desuden var vilkårene ikke præsenteret tydeligt for de private sælgere, og de blev tvunget til at acceptere den nye frist, før de kunne få adgang til deres konti på auktionshusets hjemmeside, lyder vurderingen.

- Det er naturligvis helt uacceptabelt, lyder det fra Torben Jensen.

Selv om det vurderes, at Lauritz.coms aftaler med de private sælgere var urimelige og dermed ugyldige som følge af den lange afregningsfrist, har Forbrugerombudsmanden besluttet at lukke sagen uden at foretage sig yderligere.

Det skyldes, at Lauritz.com er under konkurs, og at en eventuel civil retssag på vegne af forbrugerne ikke vil kunne stille forbrugerne bedre i konkursboet, lyder det.

Forbrugerombudsmanden har ikke taget stilling til, om selskabet har overtrådt strafbelagte bestemmelser i markedsføringsloven eller straffeloven.

I en periode op til konkursen i juli 2023 hævede Lauritz.com ad flere omgange sin afregningsfrist, til den til sidst var 60 bankdage. Det svarer til 12 uger.

Forbrugerombudsmanden har desuden undersøgt, om de foregående frister på henholdsvis 40 og 33 bankdage var i strid med aftaleloven.

Det har ikke været muligt at nå til en endelig vurdering, da konkursen har gjort det umuligt at fremskaffe de tilstrækkelige oplysninger, skriver Forbrugerombudsmanden i pressemeddelelsen.

Det er dog myndighedens opfattelse, at både frister på 33 og 40 dage sandsynligvis er i strid med loven, hvis formålet var at opnå gratis, midlertidig likviditet.

Forbrugerombudsmanden fører tilsyn med, at virksomheder overholder markedsføringsloven og anden lovgivning, der skal beskytte forbrugere.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Lav interesse for omlægning giver laveste antal lånetilbud i 28 år I 2024 landede antal lånetilbud ti procent lavere end i 2023. Det skyldes lav i... Læs mere
Ministerium hjælper misbrugt SF'er i sag om falske opslag På sociale medier deles der falske opslag, der hævder, at SF-politiker beder R... Læs mere
Minister vil undgå slettet gæld til kriminelle som får tilbagefald Kriminelle skal i fem år afstå fra yderligere kriminalitet for at få eftergiv... Læs mere
Beredskabsaftale for millioner præsenteres onsdag Minister havde lovet en aftale om det statslige beredskab inden jul, men kan prÃ... Læs mere
Forbløffet statsminister vil stoppe dansk hjælp til skyggeflåde Dansk skibsværft servicerer russiske naturgasskibe, hvilket statsminister finde... Læs mere