Finans

ons, 22 maj 2024

Pant på tyske dåser kan sende 120 millioner i statskassen årligt

En ny emballageforordning fra EU betyder pant på tyske dåser inden for en overskuelig årrække. Det har et miljøsigte, men vil også give penge i statskassen, kan skatteminister Jeppe Bruus berette om med nye tal. (Arkivfoto).
Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix En ny emballageforordning fra EU betyder pant på tyske dåser inden for en overskuelig årrække. Det har et miljøsigte, men vil også give penge i statskassen, kan skatteminister Jeppe Bruus berette om med nye tal. (Arkivfoto).

Danskerne køber store mængder sodavand og øl i grænsebutikkerne, men senest fra 2029 skal der betales pant af de tyske dåser, og det kommer til at skæppe i den danske statskasse.

Skatteministeriet anslår – dog med betydelig usikkerhed – at panten på de tyske dåser vil give 120 millioner kroner i provenu.

Konkret vil panten medføre et fald i grænsehandel med sodavand på omkring 60 millioner liter.

Salget i Danmark vil til gengæld stige tilsvarende. Det skønnes at give 75 millioner kroner årligt på grund af moms og afgifter.

Øllene, der forventes at blive købt i Danmark i stedet for i grænsebutikkerne, vil give 40 millioner kroner, og alkoholsodavand og cider vil give 5 millioner kroner.

Altså sammenlagt 120 millioner kroner.

Det er skatteminister Jeppe Bruus (S), som i et folketingssvar udlægger tallene.

- Indførelsen af pant i tyske grænsebutikker vil fjerne den besparelse, som danske grænsehandlende i de tyske grænsebutikker har i dag, hvilket vil medføre højere omkostninger og dermed mindske danskernes tilskyndelse til at grænsehandle disse varer i Tyskland, skriver ministeren i svaret.

Det er det socialdemokratiske folketingsmedlem Jesper Petersen, der har stillet spørgsmål om pantindtægterne til sin partifælle.

Petersen, der er valgt i grænselandet, kalder det interessant at se "så store beløb".

Men han ærgrer sig over, at der forventeligt går flere år, før pantfritagelsen forsvinder.

- Jeg synes, vi af egen drift burde fjerne den i stedet for at vente, siger han.

Her fremgår det også – igen med betydelig usikkerhed – at der vil være en meromsætning i danske butikker på 450 millioner kroner.

Det er EU-Parlamentet, der har vedtaget en ny emballageforordning, som tilsiger, at der senest i 2029 skal opkræves pant på tyske dåser.

Dermed er det altså slut med besparelsen, som sodavand- og ølhungrende danskere kan opnå ved at køre en tur til grænsen.

Meningen med emballageforordningen er, at der skal være mindre plast i naturen. Der skal også være færre dåser. Der er altså et miljømæssigt sigte.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har tidligere kaldt det "en sejr for den danske natur".

Tyskland har hidtil haft en særordning, der gjorde, at kunder kunne slippe for at betale pant, hvis dåserne blev eksporteret til et andet EU-land. Den bortfalder altså nu.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

SAS øger indtjening i juni - men analytiker spÃ¥r sværere marked SAS tjente flere penge i juni end i maj. Men prisfølsomme forbrugere skaber svÃ... Læs mere
USA kommer med gode økonomiske tal efter skidt dag for tech-aktier Bnp-vækst på 2,8 procent i andet kvartal i USA er godt for både Danmark og de... Læs mere
Skønhedsprodukter driver vækst hos forbrugergigant Unilever ender efter første halvår med et overskud på fire milliarder euro, v... Læs mere
På visse øer stiger beskæftigelsen op mod 15 procent om sommeren På Læsø, Samsø og Bornholm stiger beskæftigelsen om sommeren. Oplevelseserh... Læs mere
Højere omkostninger tager bid af snarlig SAS-ejers driftsoverskud AirFrance-KLM ender efter andet kvartal med et driftsoverskud, der er 220 millio... Læs mere