Finans

tor, 22 aug 2024

Stigende lønninger rokker ikke ved forbrugeres pessimisme

Smør er blandt de varer, der er blevet markant dyrere de senere år og som har gjort et indhug i danskernes husholdningsbudget. (Arkivfoto).
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix Smør er blandt de varer, der er blevet markant dyrere de senere år og som har gjort et indhug i danskernes husholdningsbudget. (Arkivfoto).

Lavere renter, højere lønninger og et fortsat stærkt arbejdsmarked burde alt sammen være grund nok til, at flere danskere ser mere positivt på deres egen og landets økonomi.

Men sådan forholder det sig ikke i Danmarks Statistiks opgørelse over forbrugerforventninger for august.

Her opgøres forbrugertillidsindikatoren til minus 7,4. Det er et fald i forhold til juli, hvor den var minus 5,4.

Noget tyder altså på, at forbrugerne ser endnu mere pessimistisk på økonomien, end de gjorde for bare en måned siden.

Det kan hænge sammen med den aktieuro, der har præget de seneste uger, mener Morten Granzau, der er vicedirektør i Dansk Industri.

- Det er især lysten til at købe større forbrugsgoder som for eksempel biler eller forbedringer af boligen, der stadig får forbrugertilliden til at hænge lidt i bremsen.

- Det vidner om, at der stadig er en forsigtighed i baghovedet på forbrugerne. Men efterhånden som renterne kommer lidt ned igen, kan det blive billigere at låne til de større køb. Det kan hjælpe købelysten lidt på vej, siger han i en kommentar.

Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, hæfter sig også ved, at det ikke er alle, der har fået lønstigninger og har indhentet det efterslæb i privatøkonomien, som inflationskrisen har skabt.

- En stor del af danskerne er på den måde fortsat fattigere, end de var i begyndelsen af 2021. Der er ikke noget at sige til, at det betyder både forsigtige og lidt mismodige forbrugere.

I Danske Bank forventer privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen, at forbrugertilliden på sigt skal op i positivt territorium.

- Udsigten til lavere renter i resten af året kan også lette presset på danskernes privatøkonomi, og jo længere afstand der kommer til inflationschokket, jo mere trygge bliver danskerne nok også omkring deres situation, siger hun.

Forbrugertilliden er en månedlig opgørelse over danskernes syn på økonomien og forbruget.

Det laves via en spørgeskemaundersøgelse blandt omkring 1000 danskere, hvor der spørges til synet på privatøkonomien, Danmarks økonomi og lysten til at købe nye ting.

En positiv forbrugertillidsindikator er udtryk for et positivt syn på økonomien, mens en negativ indikator udtrykker det modsatte.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Lav interesse for omlægning giver laveste antal lånetilbud i 28 år I 2024 landede antal lånetilbud ti procent lavere end i 2023. Det skyldes lav i... Læs mere
Ministerium hjælper misbrugt SF'er i sag om falske opslag På sociale medier deles der falske opslag, der hævder, at SF-politiker beder R... Læs mere
Minister vil undgå slettet gæld til kriminelle som får tilbagefald Kriminelle skal i fem år afstå fra yderligere kriminalitet for at få eftergiv... Læs mere
Beredskabsaftale for millioner præsenteres onsdag Minister havde lovet en aftale om det statslige beredskab inden jul, men kan prÃ... Læs mere
Forbløffet statsminister vil stoppe dansk hjælp til skyggeflåde Dansk skibsværft servicerer russiske naturgasskibe, hvilket statsminister finde... Læs mere