Regeringen annoncerer endnu en humanitær støttepakke til palæstinenserne i det krigshærgede Gaza for et samlet beløb på 60 millioner danske kroner.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) besøger tirsdag flere af de nødhjælpsorganisationer, som arbejder på at skaffe hjælpen ind via den egyptiske grænseovergang i byen Rafah.
- Målet med disse penge er at afværge en humanitær katastrofe. Det er at sørge for, at folk får mad, vand og fornødenheder, siger Lars Løkke Rasmussen.
- Nu så vi, at der heldigvis blev enighed om en humanitær pause, der gør det muligt at komme i gang med et vaccinationsprogram, som jo bare er det seneste vidnesbyrd om, at folk lider.
Det aktuelle støttebeløb går til FN-organisationerne Unicef, UNRWA og WHO.
De tre har tidligere modtaget dansk støtte i forlængelse af den konflikt, der brød ud med Hamas' angreb på Israel i oktober sidste år.
Lastbilerne gennemgår omfattende kontrol, inden de får adgang med blandt andet gennemstråling og hunde. Desuden føres de igennem en cirka 100 kilometer lang korridor frem og tilbage langs grænsen til Israel.
Spørgsmål: Har du tillid til nødhjælpen fra de organisationer, der arbejder på at bringe nødhjælp ind, og presser du på for, at flere kommer ind?
- Vi har fuld tillid til de organisationer, vi giver støtte til. Og vi har også meget længe både i en EU-ramme og bilateralt presset på hos israelerne for at få en mere smidig logistik omkring det her.
- Fordi der har været - og der er - sat nogle bureaukratiske og administrative barrierer op, som er for høje for at få hjælpen ind, siger Lars Løkke Rasmussen.
Under hele krisen har det været vanskeligt at få nødhjælp ind til Gaza, og situationen blev forværret igen før sommeren.
Aktuelt holder ifølge EU omkring 1500 lastbiler og venter på at få lov at køre over Egyptens grænse til Gaza.
Det begrænsede antal, som faktisk slippes ind, udløser kaos og plyndringer i det krigshærgede Gaza.
- Situationen er ganske alvorlig. Det er jo i virkeligheden en menneskeskabt humanitær katastrofe. Og så ved vi godt, hvad der accelererede det, Hamas’ frygteligt terrorangreb 7. oktober, men også en meget voldsom gengældelse, siger Lars Løkke Rasmussen.
Ifølge udenrigsministeren kan den humanitære krise kun løses med en våbenhvile.
- I mellemtiden er det, vi kan gøre, at støtte anerkendte organisationer, som med nogle ekstremt vanskelige arbejdsbetingelser kan sørge for, at denne hjælp når frem. Men det er klart, at det er udfordret af, at grænseovergangen her er lukket, og at de andre kører på en meget, meget lav kapacitet, siger Lars Løkke Rasmussen
Kilde: /ritzau/