Gaza

fre, 19 apr 2024

USA nedlægger veto mod palæstinensisk medlemskab af FN

Den palæstinensiske FN-ambassadør, Riyad Mansour, torsdag inden afstemningen i FN's Sikkerhedsråd. Her nedlagde USA veto mod et palæstinensisk medlemskab af FN.
Eduardo Munoz/Reuters Den palæstinensiske FN-ambassadør, Riyad Mansour, torsdag inden afstemningen i FN's Sikkerhedsråd. Her nedlagde USA veto mod et palæstinensisk medlemskab af FN.

USA nedlægger veto mod, at Det Palæstinensiske Selvstyre kan blive tilbudt fuldgyldigt medlemskab af FN.

Det sker sent torsdag aften til en afstemning i FN's Sikkerhedsråd, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Mere specifikt har USA nedlagt veto mod et forslag til en resolution, hvor det lyder, at "den palæstinensiske stat optages som medlem af FN".

Storbritannien og Schweiz lod være med at stemme, mens de 12 andre medlemmer af rådet stemte for.

Argumentet fra USA lyder, at en selvstændig palæstinensisk stat bør etableres gennem direkte forhandlinger med Israel og ikke gennem Sikkerhedsrådet.

USA har vetomagt, fordi landet er blandt de fem permanente medlemmer i rådet.

- USA støtter i høj grad fortsat en tostatsløsning. Denne afstemning afspejler ikke modvilje mod en palæstinensisk stat, men er derimod en anerkendelse af, at den kun kan vokse ud af direkte forhandlinger mellem parterne, siger Robert Wood, som er USA's viceambassadør i FN.

Det Palæstinensiske Selvstyre fik i 2012 status som ikkemedlems-observatørstat i FN.

For at udskifte den status med et medlemskab, skal det godkendes i Sikkerhedsrådet - hvilket USA altså torsdag har sat en stopper for - og have grønt lys fra mindst to tredjedele af FN's Generalforsamling.

I en udtalelse fordømmer præsidenten for Det Palæstinensiske Selvstyre, Mahmoud Abbas, USA's beslutning om at nedlægge veto.

Det er "unfair, uetisk og uberettiget", lyder det fra præsidenten, og det udfordrer "det internationale samfunds vilje, som i høj grad støtte et fuldgyldigt palæstinensisk medlemskab".

Fra Israel lyder den omvendte reaktion - her roser udenrigsminister Israel Katz USA.

- Det skammelige forslag blev afvist. Terrorisme vil ikke blive belønnet, siger han.

Afstemningen om et palæstinensisk FN-medlemskab sker mere end et halvt år inde i krigen mellem Israel og den militante palæstinensiske bevægelse Hamas i Gaza.

I FN's Sikkerhedsråd har der længe været støtte til idéen om to stater, der lever side om side i området. Et palæstinensisk ønske har lydt på en stat, der tæller områderne Vestbredden, Gaza og Østjerusalem.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere