Nyheder

fre, 16 jun 2023

Cigaretsalget fortsætter fald og er det laveste i 66 år

Cigaretter (Emil Helms/Ritzau Scanpix)

Salget af cigaretter fortsatte i 2022 det fald, som mere eller mindre har stået på i over 15 år.

Sammenlignet med 2021 blev der solgt 16 procent færre cigaretter sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik.

I alt blev der solgt 4,1 milliard cigaretter. Det svarer til, at alle indbyggere i Danmark over 18 år har købt 854 cigaretter i 2022.

Selv om det for nogen kan lyde af meget, er det det mindste salg af cigaretter i lang tid.

Ikke siden 1957 er der blevet solgt færre cigaretter på et år ifølge Danmarks Statistik. Salget toppede i 2006. Her blev der solgt 8,2 milliarder cigaretter.

Siden har salget været faldende, og de seneste ti år er det faldet med 40 procent.

Ud fra salgstal kan man ikke sige, om der er færre rygere, eller om dem, der ryger, nu ryger lidt mindre. Men uanset hvad er det en glædelig nyhed.

Det mener Nanna Jarlstrup, der er forsker og ph.d. ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet. Hun forsker i tobaks- og nikotinområdet og forebyggelse.

Det ser ifølge hende ud til, at de tiltag, man over en årrække har indført med formålet om at nedsætte forbruget, virker.

- Man ved fra forskning, at sådan noget som at sætte priserne op har en rigtig stor effekt på forbruget. Det gælder særligt blandt unge.

- Det er svært at sige, præcis hvad der virker hvor meget, men at implementere mange forskellige tiltag - neutral indpakning, højere priser, flere røgfri miljøer - er alt sammen noget, der i kombination har en god effekt, forklarer hun.

En undersøgelse, som Nanna Jarlstrup har været med til at udarbejde, peger på, at alternative produkter vinder frem hos yngre årgange.

Fra 2020 til 2022 er andelen af børn og unge mellem 15 og 29 år, der dagligt eller lejlighedsvist bruger røgfrie nikotinprodukter, steget fra 9,1 procent til 12,9 procent.

Om der er en direkte sammenhæng til salgstallene for cigaretter kan hun ikke sige, men det er bekymrende, at brugen af andre nikotinprodukter stiger.

- Det er vigtigt, at vi hele tiden holder os for øje, at selv om rygeprævalensen falder, så ser vi en stigning i andelen af unge, der bruger andre former for nikotin, og det skal vi være opmærksomme på, mener forskeren.

Røgfrie nikotinprodukter kan for eksempel være snus eller nikotinposer.

Nanna Jarlstrup ser gerne en fremtidig lovgivning, der dækker alle nikotinprodukter bredt.

- Der har indtil videre været meget fokus på at nedbringe andelen af befolkningen, der ryger cigaretter, men de fremtidige indsatser på området skal favne bredere og dermed alle nikotinprodukter.

- Noget af det, man også med fordel kan tilføje til indsatsen, er at begrænse antallet af steder, der sælger cigaretter og nikotinprodukter.

/ritzau/

Andre læser også

Ryanair forventer væsentligt lavere billetpriser i sommermåneder En gennemsnitlig rejse hos Ryanair har i første kvartal været 15 procent billi... Læs mere
Partier vil stramme loven for at fjerne dømte fra boligområder Boligforeninger har svært ved at smidt kriminelle ud af deres lejemål. Partier... Læs mere
Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere