Nyheder

ons, 10 maj 2023

Dansk biotekfirma får gode resultater for mulig Wegovy-konkurrent

Ozempic og Wegovy (Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Det danske biotekselskab Zealand Pharma har fremvist lovende resultater for et nyt vægttabsmiddel i et fase 2-studie.

I forsøget tabte personer, der blev behandlet med midlet, op til 14,9 procent af deres kropsvægt over 46 uger.

Det skriver Zealand Pharma i en fondsbørsmeddelelse onsdag.

Hvis selskabet kan holde fast i de resultater i et kommende fase 3-studie, vil midlet blive en konkurrent til Novo Nordisks vægttabsmiddel Wegovy.

Det mener Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank og blandt andet følger medicinalbranchen.

- Det, som Zealand Pharma har rapporteret i dag, ligner den effekt som Novo Nordisk har vist med Wegovy. Så det er et positivt fase 2-studie, vil jeg vurdere, siger han.

Søren Løntoft Hansen understreger dog, at man skal være meget varsom med at sammenligne lægemidler på tværs af studier, da der kan være afgørende forskelle i forsøgene.

Zealand Pharma samarbejder med det tyske medicinalselskab Boehringer Ingelheim om udviklingen af midlet, der indtil videre kaldes BI 456906.

Selskaberne forventer at fremlægge det fulde datasæt fra studiet ved en medicinalkonference i juni.

Efter et fase 2-studie kommer et fase 3-studie, hvorefter selskaberne kan søge om de nødvendige godkendelser hos sundhedsmyndigheder.

Derfor vil det vare nogle år, før midlet kan komme på markedet. Søren Løntoft Hansen vurderer, at det potentielt kan ske i 2026.

Til den tid vil Novo Nordisk og Eli Lilly med al sandsynlighed være endnu længere med deres midler. Alligevel mener Søren Løntoft Hansen, at der vil være plads til andre vægttabsmidler med lavere effekt.

- Det er et marked, som udvider sig væsentligt, og jeg ser egentlig plads til flere aktører, siger han.

- Det er jo ikke alle, der har brug for at tabe 25 procent af deres kropsvægt. Så jeg tror, der vil ske en ændring, hvor man kigger mere på den enkeltes behov.

Søren Løntoft Hansen mener derfor ikke, at effekt bliver det eneste konkurrenceparameter fremover. Også pris, bivirkninger og form kommer til at spille en rolle.

De påviste bivirkninger i fase 2-forsøget var i overensstemmelse med lignende GLP-1-baserede midler. Det siger en direktør i Boehringer Ingelheim ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ved andre GLP-1-baserede midler er bivirkninger eksempelvis kvalme, opkast og diarre.

Også Wegovy og Ozempic, som er produceret af Novo Nordisk og blandt andet bruges til vægttab, er GLP-1-baserede midler.

Den amerikanske Novo-konkurrent Eli Lilly har ligeledes et GLP-1-baseret middel, som er markedsført under navnet Mounjaro. Det er godkendt til personer med type 2-diabetes, men har vist lovende vægttabsresultater.

I samarbejdet mellem Zealand Pharma og Boehringer Ingelheim, står det tyske selskab for al finansiering. Zealand Pharma står til at modtage op mod 345 millioner kroner i såkaldte milepælsbetalinger og royalties.

Det skriver mediet MedWatch.

/ritzau/

Andre læser også

Støjberg og Løkke bruges som es på EU-plakater Danmarksdemokraterne og Moderaterne bruger deres ledere i jagten på vælgere ti... Læs mere
Midt i sponsorflugt holder 7-Eleven fast i støtte til Pride på 11. år Fredag har Copenhagen Pride offentliggjort den første runde partnerskaber for i... Læs mere
Forsker: Troldefabrikker er nem politisk kommunikation Svensk parti beskyldes for at sprede misinformation via sociale profiler. Nem og... Læs mere
Minister om nej til fængsel i Kosovo: Et lille bump på vejen Regeringen i Kosovo må få sikret flertal for aftale om dansk leje af fængsels... Læs mere
Lektor hylder idé om at investere i Ukrainsk krigsproduktion Danmark og USA er blandt de første til at bruge penge på våbenproduktionen i ... Læs mere