Nyheder

ons, 31 jan 2024

De 10 rigeste fodboldklubber i verden

Foto Pexels

Fodbold er uden tvivl den mest populære sport på kloden, med hengivne fans, der følger klubber fra mindre ligaer til de bedste og mest prestigefyldte ligaer, der indeholder nogle af verdens mest berømte fodboldklubber.

Men hvilke hold udgør de rigeste klubber i fodboldens verden?

Der er flere forskellige kilder, der hver har deres egen liste over top 10 og de er ikke altid enige.

Så vi har valgt at bruge resultaterne fra en undersøgelse udført af Deloitte, en af de mest respekterede og førende globale revisionsfirmaer med afdelinger over hele verden.

1. Manchester City – 6,2 milliarder kroner

Premier League-holdet Manchester City er øverst på listen over verdens rigeste klubber for anden gang i træk. Det kulminerer med deres imponerende fremgang til toppen af fodboldens verden, en rejse, der så dem bryde ind i top fem over de rigeste klubber for første gang i 2015/16.

Deres vækst er understøttet af en stigning i kommercielle indtægter, som steg i 2021/22 med 552 millioner kroner til en ny Premier League rekord på 3,2 millarder kroner.

Klubben synes at gå fra stærk til endnu stærkere og tilføjelsen i sidste sæson af superstjernen Erling Haaland er blot et bevis på dette.

2. Real Madrid – 6 milliarder kroner

Real Madrids placering forbliver høj i tabellen over de 15 rigeste fodboldklubber i verden, takket være deres dygtighed i UEFA Champions League år efter år. Dog er de blevet erstattet på førstepladsen i 20022/3-sæsonen af Manchester City, som også besejrede La Liga-klubben i 2022/23 Champions League-finalen – den største præmie i verdens fodboldklubtermer.

3. Liverpool – 5,9 millarder kroner

I 2021/2-sæsonen var Liverpool tæt på at opnå den perfekte sæson. De vandt både FA Cup og liga cup'en og nåede også UEFA Champions League-finalen. De var også stærke konkurrenter i Premier League-titelkampen, kun snævert slået af Manchester City.

Selvom Jürgen Klopps hold ikke præsterede så godt i 2022/3-sæsonen, er der stor sandsynlighed for, takket være kvaliteten af deres spillere, at de vil komme tilbage og dermed opretholde en høj placering over verdens rigeste klubber.

4. Manchester United – 5,85 milliarder kroner

Selvom Manchester United så en 23% stigning i indtægter på omkring 1,1 milliarder kroner, fra 4,75 milliarder kroner til 5,85 millarder kroner, er det stadigvæk godt under deres bedste år, som var 6,05 milliarder kroner i 2019.

Det har gjort det muligt for rivalerne Manchester City at afslutte langt over dem i 2022. Dog, med en stærk afslutning på sidste sæson, som så dem kravle op på 3. pladsen i den endelige Premier League stilling, vil Champions League-fodbold hjælpe med at øge indtægterne igen, forudsat de når de senere stadier af turneringen.

5 Paris Saint-Germain – 5,65 milliarder kroner

Paris Saint-Germain afsluttede øverst i Ligue 1-tabellen sidste sæson, men de formåede ikke bedre end en 5. plads i de rigeste klubber. Overraskende på nogle måder, når man tænker på kvaliteten af deres trup og det faktum, at Frankrig vandt VM i fodbold.

Trods alt dette, landede indtægterne på 5,56 milliarder kroner, en stigning på 18% og 866 millioner kroner fra året før og ny rekord. Men hvis Kylian Mbappe vælger at skifte til en anden klub, så kunne det påvirke både PSG's resultater på banen og klubbens indtægter i den kommende sæson.

6. Bayern München – 5,55 milliarder kroner

Bayerns 6. plads over de rigeste klubber kommer i kølvandet på en 7% stigning i forhold til sidste sæsons indtægter, hvilket bragte dem fra 5,2 milliarder kroner til 5,55 milliarder kroner. Dog matcher det ikke helt klubbens 5,61 milliarder kroner i 2019.

Bayern har aldrig rigtig erstattet Robert Lewandowski, men de er stadig sultne efter at lokke Harry Kane til klubben. Det kunne hjælpe med at genoprette deres finansielle formue, hvis de lykkes, selvom det sandsynligvis vil koste Bayern tæt på 935 millioner kroner, hvis Tottenham lader ham gå.

7. FC Barcelona – 5,42 milliarder kroner

Spanske FC Barcelona i La Liga oplevede et af de største fald på listen over de rigeste fodboldklubber, da klubben faldt fra sin tidligere 4. position ned til 7. Et fald på 13% i indtægterne.  Dog mest på grund af klubbens manglende præsentationer i Champions League sammenlignet med tidligere år.

8. Chelsea – 4,83 milliarder kroner

Efter afslutningen på Roman Abramovich-æraen er Chelsea FC stadig en af verdens rigeste fodboldklubber takket være overtagelsen af konsortiet ledet af den nye ejer Todd Boehly. En stor fordel for Chelsea er, at den nye ejergruppe ikke vil lide under nogen af de sanktioner, der tidligere blev bragt af den britiske regering med hensyn til Abramovich.

De nye ejere har sagt, at de vil forpligte sig til yderligere 15 milliarder kroner i investeringer til klubbens fordel, herunder udviklinger af Stamford Bridge, Chelsea Academy, Kings Meadow og kvindernes hold.

Dog forbliver det at se, efter Chelseas dårlige præstation i 2022 2023-sæsonen og med mangel på europæisk konkurrence, hvordan det faldende tilskuerindtægter og salget af Mason Mount, meget elsket af tilhængerne, vil påvirke holdets stilling i den kommende sæson.

9. Tottenham Hotspur – 4,45 milliarder kroner

Tottenham fik det bedre end deres nordlige London-rivaler i 2022 ved at slå Gunners til en fjerdeplads og kvalificere sig til UEFA Champions League. Gennem 2021/22-sæsonen brugte Daniel Levy 767 millioner kroner på nye spillere, mens han nettede 319.6 millioner kroner fra spillersalg. 

Med skæbnerne stærkt vendt i 2022/23-sæsonen, vil Arsenal sandsynligvis overgå Tottenham, selvom Tottenhams nye stadion fortsat vil give nye indtægtskilder. Det er delvist grunden til, at Tottenhams indtægter steg med hele 29%, cirka 146 millioner kroner.

10 Arsenal – 3,68 milliarder kroner

Arsenal kom ind i top 10 for første gang og erstattede Juventus, der faldt 2 pladser fra 9. til 11. Arsenals stigning blev drevet mest af forbedrede billetsalg, der sammenlignet med Juventus, var næsten 3 gange det af den italienske Serie A-klub.

Arsenals placering blandt de 10 rigeste klubber skyldes også en betydelig afkast på den investering, de foretog i forbedring af deres Emirates Stadium. Dette vil opmuntre andre klubber, herunder FC Barcelona, Everton, de italienske klubber AC Milan og Inter Milan, samt Real Madrid, som alle kigger på at bygge nye eller forbedre deres stadions og fremtidssikre deres forretninger.

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere