Nyheder

tor, 18 maj 2023

Flere seniorer oplever at blive diskrimineret på arbejdsmarkedet

Faglig 1. maj i Fælledparken (Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Flere og flere seniorer oplever at blive diskrimineret på arbejdsmarkedet på grund af alder.

Det viser et forskningsprojekt fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

45 procent af de ledige på 50 år og derover har oplevet diskrimination på arbejdsmarkedet i 2022.

I 2018 var det cirka hver fjerde ledig i aldersgruppen, der oplevede diskrimination.

Camilla Gregersen, forperson i den akademiske fagforening DM, kalder det helt "uacceptabelt", at så mange seniorer oplever diskrimination.

- Aldersdiskrimination er decideret ulovligt og moralsk uacceptabelt, synes jeg. Og det er et utroligt spild af folks evner og erfaring, siger hun til Ritzau.

Også for de beskæftigede på 50 år og derover er der sket en stigning fra fem procent til ni procent, der oplever at blive forfordelt på arbejdspladsen grundet alder.

Det kan ifølge Camilla Gregersen manifestere sig ved, at seniorer får tilbudt mindre efteruddannelse end yngre ansatte.

Spørgsmål: Men er det ikke meget naturligt, at en arbejdsgiver prioriterer en yngre, der har længere tid tilbage i arbejdslivet end en ældre?

- Der kan jo være masser af gode år på arbejdsmarkedet, selv om man er fyldt 60. Nogle arbejdsgivere tænker, at der er flere år i en yngre medarbejder, men sagen er jo, at de sagtens kan skifte job ret hurtigt, siger Camilla Gregersen.

Forskerne bag undersøgelsen, der omfatter 30.000 danskere i alderen 50 år og opefter, har også spurgt arbejdsgiverne.

De er blevet spurgt om, hvordan fem forskellige faktorer påvirker deres valg af medarbejdere.

Det fremgår, at arbejdsgiverne frasorterer mere på grund af alder end på køn, religiøs baggrund og en række andre forhold.

- Vi kan se, at alder er det vigtigste parameter, når arbejdsgiverne skal ansætte nye medarbejdere.

- Sandsynligheden for at blive ansat falder betragteligt med alderen, siger en af forskerne bag undersøgelsen, postdoc Jeevitha Yogachandiran Qvist fra Aalborg Universitet, i en pressemeddelelse.

Hos Dansk Erhverv er arbejdsmarkedschef Peter Halkjær bekymret over undersøgelsens konklusioner.

- Alene sidste år ansatte arbejdsgiverne 154.852 personer på 50 år og derover i job. Så der er rigtig mange, der lykkes med at få job, uanset hvad der står på dåbsattesten.

- Men vi skal tage den her undersøgelse meget alvorligt. Arbejdsgiverne opgiver at besætte mange stillinger, fordi de ikke kan finde arbejdskraft. Så vi må have undersøgt, hvorfor så mange seniorer åbenbart føler, det er svært at finde job, siger Peter Halkjær til Ritzau.

Undersøgelsen er en del af forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv, som er et samarbejde mellem NFA, Aalborg Universitet og Team Arbejdsliv.

/ritzau/

Andre læser også

Regeringen forsøger at lægge forbudte bander helt døde Det har ifølge Rigsadvokaten været svært at løfte bevisbyrden i sager om akt... Læs mere
Bornholms konservative borgmester er sygemeldt I sidste måned stod han på første række, da kongeparret gæstede Bornholm. N... Læs mere
Patienter oplever kortere ventetid på sygehusbehandling Indenrigs- og sundhedsministeren er optimistisk i forhold til at få ventetiden ... Læs mere
Lars Bojes nye parti er halvvejs i mål Eksformanden for Nye Borgerlige har stiftet Borgernes Parti, som så dagens lys ... Læs mere