Nyheder

tir, 14 mar 2023

Ny overenskomst for 8.300 medarbejdere i metalindustrien

Keld Bækkelund, forbundssekretær i Dansk Metal, og Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, lykønsker hinanden med aftalen.

Pressemeddelelse

14.3.2023 05:40:02 CET | TEKNIQ Arbejdsgiverne

Overenskomstaftale indgået i nat på industriområdet mellem TEKNIQ Arbejdsgiverne på den ene side og Dansk Metal, 3F Industri samt Blik- og Rørarbejderforbundet på den anden.

Endnu en overenskomst er faldet på plads. Denne gang gælder det cirka 8.300 ansatte i metalindustrien på industri- og vvs-overenskomsten, hvor der i nat blev underskrevet en aftale mellem parterne.

Aftalen gælder de næste to år og betyder blandt andet, at medarbejderne får ekstra i lønningsposen, mere barsel til fædre og bedre muligheder for at indgå lokale aftaler ude på den enkelte virksomhed.

TEKNIQ Arbejdsgiverne glæder sig over at være nået i mål med en fælles aftale i en tid præget af høj inflation, stigende materialepriser og stor global økonomisk usikkerhed.

- Med aftalen har vi sikret, at virksomhederne i metalindustrien har et solidt fundament at stå på. Det er en ansvarlig aftale i en svær økonomisk situation, hvor det er helt centralt at bevare den internationale konkurrenceevne, men hvor der samtidig er blevet plads til udvikling, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Centrale punkter i aftalen

  • Stigning i mindstelønnen på 4,5 kroner i 2023 og 4,5 kroner i 2024.
  • Arbejdsgivers bidrag til pension stiger fra 8 procent til 10 procent, mens medarbejderbidraget går fra 4 procent til 2 procent pr. 1. juli 2023. Den samlede pensionsindbetaling er fortsat 12 procent.
  • Bidraget til fritvalgsordningen stiger med 2 procentpoint pr. 1. marts 2024.
  • Mulighed for lokalaftale med et flertal af medarbejdere, når der ikke er tillidsrepræsentant
  • Øget mulighed for udbetaling af fritvalgskontoen.
  • Fire ugers ekstra barsel med fuld løn.
  • Stigning i betalingssatserne til elever og lærlinge med 4,5 procent i 2023 og 3,5 procent i 2024.

Ved seneste overenskomstforhandling i 2020 fik industri- og vvs-overenskomsten tårnhøj opbakning. Hele 91,6 procent af medlemmerne i de forskellige faggrupper stemte dengang ja til overenskomstaftalen.

Hvis den nye aftale bliver stemt igennem, er overenskomsten gyldig med tilbagevirkende kraft fra 1. marts 2023.

Andre læser også

Over 50.000 har besvaret spørgeskema om nye pengesedler Frem til 2. juni kan danskerne vurdere de udvalgte motiver til ny seddelserie og... Læs mere
Støjberg og Løkke bruges som es på EU-plakater Danmarksdemokraterne og Moderaterne bruger deres ledere i jagten på vælgere ti... Læs mere
Midt i sponsorflugt holder 7-Eleven fast i støtte til Pride på 11. år Fredag har Copenhagen Pride offentliggjort den første runde partnerskaber for i... Læs mere
Forsker: Troldefabrikker er nem politisk kommunikation Svensk parti beskyldes for at sprede misinformation via sociale profiler. Nem og... Læs mere
Minister om nej til fængsel i Kosovo: Et lille bump på vejen Regeringen i Kosovo må få sikret flertal for aftale om dansk leje af fængsels... Læs mere