Pressemeddelelse

ons, 08 feb 2023

af Mikkel Preisler

Seks ting du bør vide om Vækstfondens lån

Den unge nordjyske mangemillionær Magnus Kjøller sælger alle sine lejligheder i Aalborg. Han har de senere år bygget en relativt stor ejendomsportefølje op med omkring 400 lejemål, men nu vil han cash

Serieinvestor Magnus Kjøller er ude med riven efter Vækstfondens lånevilkår, der karambolerer med mange private investorers foretrukne måde at investere på. Den statsejede fond bør revidere sin lånepolitik og levere reel risikovillig kapital, lyder det fra investoren.

Serieinvestor Magnus Kjøller har investeret i mere end 50 virksomheder og retter i et Linkedin-opslag nu skarp kritik af Vækstfondens vilkår. Magnus Kjøller uddyber nu den konkrete lånepolitik, som han mener skader virksomhederne og sætter Vækstfondens egne interesser først.

1: Vækstfonden tager pengene først

  • Andre långivere i en virksomhed står tilbage for Vækstfonden, som tager prioritet. Private investorer afskæres fra de samme muligheder for at få sine penge tilbage. Dermed bliver det sværere at tiltrække kapital for den virksomhed, som Vækstfonden låner penge til, siger Magnus Kjøller.

2: Udbyttebegrænsing

  • Selv en dygtig investor skyder mange gange forbi, men når en investering lykkes, bør den risikovillige kapital komme retur til investoren, der kan geninvestere i nye virksomheder. Er Vækstfonden med i en virksomhed, må der ikke betales udbytte før den har fået sine penge retur. Det gør virksomheden uinteressant for nye investorer.

3: Virksomhedspant, pant i kapitalandele og selvskyldnerkaution

  • Vækstfonden sikrer sig, på bekostning af andre investorer og långivere, med virksomhedspant, der i øvrigt koster penge at stifte, og den udgift skal virksomheden selv bære. Husk at regne det med i omkostningerne.
  • Derudover tager Vækstfonden ofte pant i kapitalandele fra stifterne og beder om en delvis selvskyldnerkaution, siger Magnus Kjøller.

4: Exitbonus

  • Som nævnt tager Vækstfonden maksimal risiko ud af sine lån. På lånemarkedet giver lavere risiko normalt bedre betingelser og omvendt, men Vækstfonden har endnu en upside med deres exitbonus.
  • Sælges en del af kapitalandelene i en virksomhed (eksempler er set ned til 25%) foreligger der en exit-transaktion. Jeg har til dato ikke mødt en bank som stiller krav om exitbonus.

5: Kan ændre renten uden varsel

  • Vækstfonden læner sig ikke op af nogen bestemt rentesats og kan i øvrigt ændre deres rente efter forgodtbefindende over for virksomhederne. Den senste rentesats jeg så var i øvrigt +9%.

6: Gebyrer

  • Vækstfonden tager et etableringsgebyr på cirka 2,1%. Derfor skal du forvente, at de penge, du låner, udbetales til underkurs (mindre end kurs 98).
  • Ønsker man at indfri lånet inden for to år, så påskrives der ekstra renter, og ønsker man at indfri lånet efter et år, så skal der betales to års renter. Man bliver altså straffet for at ville tilbagebetale før tid, slutter Magnus Kjøller.

Han fortæller, at ovenstående betingelser går igen, når han taler med iværksættere, der har fået Vækstfonden med ombord. Mange investorer går uden om virksomheder, når der går op for dem, at Vækstfonden stikker en pind i hjulet for deres foretrukne måde at investere på.

Kjøller har siden 2008 investeret i mere end 50 virksomheder inden for forskellige brancher, og det danske investeringsselskab drives i dag fra kontoret i Dubai.

Andre læser også

Erklærer Trump handelskrig kan det koste 16.000 arbejdspladser og 47 milliarder kroner Der er nu få timer til at Trump afslører sin hævnskat. De kan potentielt kost... Læs mere
Trumps toldkrig: EU er klar Med få timer igen gør EU sig klar til at agere på de potentielle gengældelse... Læs mere
1956 Porsche 356A: Klassisk elegance med skjulte kræfter En ikonisk Porsche 356A fra 1956 er blevet nænsomt opgraderet med moderne tekni... Læs mere
BMW R 12 G/S: Klassisk enduro med moderne teknologi BMW trækker på sin enduro-arv og løfter sløret for den nye R 12 G/S – en r... Læs mere